Țara noastră beneficiază de nenumărate surse de apă vindecătoare. Unele stațiuni sunt cunoscute chiar din vremea romanilor, altele au fost descoperite mai târziu. Datorită complexității structurii geologice, România are o mare varietate de izvoare minerale, în jur de 2000. Dar oare care este cea mai bună apă minerală pentru tine? Răspunsul la această întrebare depinde și de afecțiunile de care suferi.

Care este cea mai bună apă minerală pentru tine: Borsec, ajutor pentru bolile cardio-vasculare

Stațiunea din județul Harghita care dă numele unei cunoscute marci de ape minerale, era considerată, în perioada sa de glorie, regina stațiunilor balneoclimaterice din țară, frecventată de turiști de pe tot continentul. Aici se tratează în mod special bolile cardiovasculare precum insuficiență cardiacă, varice, hipertensiune, dar si boli endocrine, digestive, tulburări renale, boli ale aparatului urinar, boli dermatologice, boli metabolice și de nutriție. La Borsec sunt peste 15 izvoare cu apă minerală carbogazoasă naturală.

Care este cea mai bună apă minerală pentru tine: Govora, relaxare și vindecare

Govora este una dintre cele mai bogate staţiuni balneare în ape iodurate şi bromurate din Europa. Cei mai mulți oameni care vin să se trateze aici caută alinare pentru afecțiuni respiratorii si reumatismale. Totdată, aerul este puternic ionizat și cu încărcătură bogată în ioni negativi cu efect bronhodilatator și relaxant psihic.

Citește și: Care este cea mai bună apă de băut pentru sănătate

Care este cea mai bună apă minerală pentru tine: Vatra-Dornei, tratament pentru reumatism

Vatra Dornei se poate lăuda și ea cu numeroase izvoare de apă minerală. În zonă se tratează afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni reumatismale degenerative, afecțiuni neurologice periferice și se fac recuperări după infarct sau operații. Toate acestea se pot trata la izvoarele cu apă minerală carbogazoasă, termale, bicarbonatate, calcice, magnezice și sulfuroase, la mofetele naturale de săruri de mare puritate și concentrație de dioxid de carbon. La acestea se mai adaugă nămolul terapeutic din turbă din zona Poiana Stampei.

Care este cea mai bună apă minerală pentru tine: Covasna, recuperare în boli de inimă

Covasna este cunoscuta drept statiunea celor 1000 de izvoare. Pacienții vin aici pentru tratarea bolilor de inimă și recuperarea în cazuri de infarct miocardic, insuficiență mitrală și aortică, cardiopatie ischemică ori hipertensiune arterială. Izvoarele din zonă sunt carbogazoase, clorurate-sodice, hipotone, hipertone și bicarbonate. La tratament contribuie nămolul mineral și mofetele ce se întind pe o suprafață de aproximativ 40 hectare.

Care este cea mai bună apă minerală pentru tine: Calimănești – Caciulata, pentru afecțiuni digestive

Stațiunea este cunoscută pentru aerul ionizat negativ, bioclimatul sedativ și datorită izvoarelor sale minerale clorurate, bromate, sulfuroase, care conțin magneziu, calciu și sodiu. Acestea sunt folosite pentru cure interne și externe, indicate pentru tratarea afectiunilor tubului digestiv precum gastrita și constipația cronică, dischinezia biliară, hepatita sau pancreatita cronică. Se mai tratează aici afecțiuni ale aparatului locomotor, boli ORL, afecțiuni respiratorii și tulburări metabolice și nutriționale.

Care este cea mai bună apă minerală pentru tine: Herculane, reumatism și probleme gastrice

Băile Herculane oferă turiștilor întreaga bogăție a izvoarelor sale sulfroase, termo-minerale și cloruro-sodice dar și aeroionizare naturală. Apa termominerală naturală sulfuroasă, clorurată, calcică, sodică și hipotonă este indicată, sub formă de cure interne, în afecțiuni precum diskinezia biliară, colecistita cronică, infecțiile urinare și sechelele postoperatorii ale căilor biliare și urinare, reumatism cronic degenerativ și articular, sechele musculo- articulare post-traumatice, gastrite hipoacide. Și tot sub formă de cure interne, apa sulfuroasă este eficientă pentru pierderea kilogramelor în plus, fiind recomandată persoanelor supraponderale.

Citește și: Trucuri inedite în bucătărie cu apa minerală și apa de gură

Recuperarea după afecțiuni respiratorii

Apele minerale termale de la Băile Herculane sunt sunt comparabile prin valoare cu cele din stațiunile Vichy și Mont Dore, din Franța. Mai puțin cunoscut este faptul că aici îți poți găsi vindecarea și în ce privește bolile aparatului respirator. Apele sulfuroase pot liniști și vindeca rinite, laringo-traheite, bronșite cronice, sclero-emfizem pulmonar, peumo-conioze, silicoză și alte afecțiuni bronhopulmonare ale oricărui pacient. Cura de Herculane, realizată în scop terapeutic, se recomandă convalescenților dupa pneumopatii acute, bacteriene și virotice, traheo-bronșite cronice simple, nevroze respiratorii. Apele minerale sulfuroase folosite sub forma inhalatorie au o acțiune de umectare a traiectului bronșic și favorizează drenajul produșilor de secreție bronșică,” spune dr. balneolog Viorel Silvoșeanu.

Sursa foto: 123rf.com