Ce presupune carantina instituționalizată?

Carantina instituționalizată este măsura decisă de statul român pentru orice persoană revine dintr-o țară aflată în zona roșie. Țările sunt încadrate în această zonă prin hotărâre a Institutului Național de Sănătate Publică.

Persoanele aflate în carantină sunt testate doar dacă prezintă simptome

Carantina instituționalizată durează 14 zile de la momentul revenirii în țară și spre deosebire de izolare, aceasta se desfășoară  într-un centru special pus la dispoziție prin grija autorităților locale din fiecare județ.

O persoană  care ajunge într-un centru de carantină  nu are voie să părăsească centrul unde a fost alocată timp de 14 zile, fără acordul autorităților, scrie Digi 24. De asemenea,  trebuie să anunțe DSP dacă manifestă simptome specifice și să se supună testului dacă este cazul.

Ce îți pune la dispoziție statul pe durata celor 14 zile?

 

Pe durata celor 14 zile,s tatul pune la dispoziția persoanelor aflate în carantină  cazare și masă de cel mult 230 de lei pe zi și alte produse de cel mult 70 de lei pe zi, sume stabilite de Executiv.

Cei  care încalcă regulile  reiau de la zero carantina dacă încearcă să plece înainte de expirarea celor 14 zile și li se face dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. De la izbucnirea epidemiei, pedeapsa a crescut exponențial – până la 15 ani de închisoare dacă se dovedește că ai dat mai departe boala unei persoane vulnearbile, care și-a pierdut viața.

Ce presupune izolarea?

Izolarea la domiciliu este măsura decisă de autorități și obligatorie pentru oricine revine în țară dintr-o țară din zona galbenă, conform listei întocmite și actualizate de Institutul Național de Sănătate Publică

Izolarea durează tot 14 zile și poate fi făcută la adresa din domiciliu sau oriunde altundeva, cu o condiție să fie declarată la intrarea în țară adresa unde va sta în izolare.  Ce care sunt în izolare la domiciliu  nu pot părăsi sub nicio formă și pentru niciun motiv locuința, fără acordul DSP, nu pot primi vizite, iar dacă locuiesc cu alți membri de familie, ei intră de asemenea în izolare, dacă nu există posibilitatea separării totale

Ce încalcă regulile izolării la domiciliu  merg direct în carantină instituționalizată timp 14 zile și pot primi amenzi de până la 20 de mii de lei. De asemenea, li se va face dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, infracțiune care, potrivit modificărilor făcute recent, se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare.

Citește și: