Trebuie să recunosc că ideea acestui material mi-a venit în urma unor scrisori primite la redacție. Iar una dintre ele suna cam așa: „Suntem încă tineri, frumoși și plini de viață. Ne iubim, dar simt că ceva este în neregulă cu viața noastră sexuală. Când am încercat să abordez delicat acest subiect într-o discuție cu soțul meu, el a devenit iritat și a schimbat imediat tema. La început, am crezut că mă înșeală, apoi mi-am dat seama că, de fapt, suferă în tăcere. Mi-e teamă că e bolnav și din cauza rușinii nu mi se destăinuie, nu vorbește cu nimeni, nu merge la medic. Iar asta ar putea avea grave repercusiuni asupra sănătății lui. Îl iubesc, dar nu știu cum să procedez să-i fie bine din nou.”

O altă cititoare descrie în cu totul altă manieră o situație asemănătoare: „Cred că soțul meu mă înșeală. Suntem căsătoriți de 15 ani. De la o vreme, mă evită în dormitor, deși fac tot ce pot să-i fiu încă pe plac. Am observat că preferă să petreacă mai mult timp cu doi dintre cei mai buni prieteni ai lui, iar cu mine abia dacă mai schimbă două vorbe. E din ce în ce mai morocănos, merge des la toaletă, are un somn agitat… Ce să fac?” Ei bine, chiar și în cuplurile bine închegate, există bruiaje pe linie de comunicare. Iar când „bărbăția” nu e la cote maxime, acestea sunt inevitabile. Nu te grăbi să-ți suspectezi jumătatea de infidelitate, înainte de a te asigura că nu are vreo boală! De obicei, afecțiunile care influențează potența și performanța sexuală sunt destul de grave.

Când „aspirina săracului” expiră…

… e de rău! O viață sexuală activă, împlinită este un panaceu universal. Iar acest lucru e dovedit. Numai că, pe parcursul vieții în doi, apar și obstacolele. Apetitul sexual scade, potența și performanța au de suferit. Iar asta nu are nicio legătură cu vârsta. Problemele sexuale pot fi determinate de diverse cauze de natură medicală. Tulburările de erecție, precum ejacularea precoce sau impotența sunt cel mai des întâlnite. Îngrijorător este faptul că, în ultimii ani, bolile de prostată afectează bărbați tot mai tineri, care se adresează medicului doar când simptomele îi deranjează excesiv. Or, netratate, formaţiunile crescute în prostată se pot transforma în tumori canceroase, pot cauza disfuncții sexuale, infecții ale vezicii urinare sau pot chiar afecta funcția renală. Conform Ligii Române de Cancer, în România apar anual cam 200 de cazuri noi de cancer la prostată.

Care boli îl fac să nu mai vrea?

Diabetul, afecțiunile cardiace, problemele de circulație a sângelui, nivelul crescut al colesterolului, dereglările hormonale, andropauza, boli cronice ale ficatului și rinichilor, hernia de disc sunt numai câteva dintre posibilele cauze ale disfuncțiilor sexuale. Unele medicamente folosite în tratamente de lungă durată au ca efect secundar scăderea apetitului sexual. Consumatorii de alcool au și ei de suferit, la fel ca fumătorii și cei care iau droguri. Și psihicul are un cuvânt greu de spus în astfel de situații, banalele discuții contradictorii repetate din viața de cuplu putând avea urmări neplăcute de natură sexuală. Stresul, depresia, problemele cotidiene contribuie, la rândul lor. Potrivit Asociației Române de Urologie, 80 % dintre disfuncțiile erectile sunt determinate de afecțiuni medicale, iar 20 % de cauze psihologice.

Atenție la medicamentele pentru potență!

Din dorința de a rămâne „verzi” cât mai mult timp, bărbații recurg la ajutorul pilulelor menite să le mărească potența. Or, scumpe fiind și foarte solicitate, acestea au apărut pe piață și în variante contrafăcute, care le pun serios în pericol sănătatea. Dr. John Dean, medic sexolog la Saint Peter’s Andrology Centre din Londra, subliniază: “În fiecare an, milioane de pacienţi sunt expuşi la medicamente contrafăcute, ceea ce constituie un risc major la adresa sănătăţii publice. Bărbaţii cu disfuncţie erectilă ar trebui sfătuiţi să fie vigilenţi. Medicamentele contrafăcute conţin doze incorecte ale ingredientului activ declarat, au potenţialul de a declanşa probleme grave de sănătate și nu vor trata condiţia medicală. Astfel, bărbaţii îşi pot pierde încrederea în existenţa unui remediu real pentru disfuncţia lor erectilă, lucru care îi poate descuraja în demersul de a căuta sprijin profesional și pentru a-şi ameliora viaţa şi sănătatea.”

Sursă foto: 123rf.com