Când miroase gura, primul pas de făcut este vizita la medic. Pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunii, se face un control stomatologic. Medicul dentist va putea confirma sau exclude cauza orală a respirației urât mirositoare. Există o serie de cauze diferite ale halitozei, variind de la probleme de stomac la dietă și probleme dentare, însă cele mai multe dintre ele pot fi identificate în cavitatea bucală.

În acest caz problema trebuie tratată într-un cabinet specializat, deoarece apa de gură sau guma de mestecat nu îndepărtează cauza, ci doar o maschează pentru o perioadă scurtă. Atunci când nu este identificată o cauză dentară, pacientul este trimis către alt medic specialist. Deoarece problema poate fi un indiciu al altor boli. Așadar, odorizantele bucale nu sunt o soluție, atunci când miroase gura.

Când miroase gura de la dinții stricați

Cele mai frecvente cauze ale respirației urât mirositoare sunt cele dentare. Cum ar fi limba încărcată, însemnând dezvoltarea bacteriilor între papilele gustative. Fapt pentru care este necesar ca, odată cu periajul dentar, să periem și limba, pentru îndepărtarea depunerilor.

„Cariile dentare, în care rămân resturi alimentare care fermentează și se descompun, gangrenele dentare, inflamațiile gingivale și pungile parodontale, zonele de extracție dentară în perioada de vindecare, protezele dentare necurățate în mod corespunzător și, în definitiv, igiena orală necorespunzătoare se află și ele în strânsă legătură cu o respirație neplacută”, spune dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonție, clinica Orto-Implant Expert.

Respirația urât mirositoare este un simptom

Respirația urât mirositoare care persistă sau un gust neplăcut în gură pot fi un semn de avertizare al bolii gingivale (parodontoză). Aceasta este cauzată de acumularea de placă bacteriană pe dinți. Bacteriile determină formarea de toxine, care irită gingiile. În cazul în care rămâne netratată, această boală poate afecta gingiile și chiar maxilarul.

Alte cauze pot fi reprezentate de boli generale. Cum ar fi amigdalita, diabet (cu miros caracteristic de acetonă), infecții ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia sau bronșita, infecții cronice ale sinusurilor, diabet zaharat, reflux acid gastro-esofagian, boli hepatice sau renale, care alterează procesarea și eliminarea unor substanțe metabolice. Mirosul neplăcut corespunzător poate fi eliminat prin tratarea acestor boli.

Menținerea unei igiene dentare corecte, controalele stomatologice periodice și preocuparea pentru sănătate pot ajuta la evitarea acestei neplăceri. Nu în ultimul rând și gura uscată, cunoscută medical sub numele de xerostomie, poate provoca o respirație urât mirositoare. Saliva este necesară pentru a umezi gura, neutraliza acizii produși de placă, dar și pentru a îndepărta celulele moarte care se acumulează pe limbă, gingii și obraji. În cazul în care nu sunt îndepărtate, aceste celule se descompun și pot provoca respirația urât mirositoare. Gura uscată poate fi un efect secundar al diferitelor medicamente, probleme ale glandei salivare sau al respirației în mod continuu pe gură.

Ai grijă ce bagi în gură!

Când miroase gura, pot fi și alte elemente de vină. Ceea ce mâncăm afectează ceea ce expirăm. Deoarece alimentul odată digerat este absorbit în sânge și apoi anumite substanțe sunt eliminate de plămâni prin respirație. Anumite alimente cu miros puternic, cum ar fi ceapa sau usturoiul, pot cauza o respirație cu miros neplăcut. Zdrobirea lor începe în gură. Și lasă un miros caracteristic. Însă după ce sunt digerate, rezultă substanțe care se elimină prin plămâni (respirație). Problema poate fi rezolvată parțial prin periaj dentar, gumă de mestecat fără zahăr, folosirea aței dentare și a apei de gură. Însă până ce nu sunt complet eliminate din organism, mirosul lor poate fi doar mascat.

„Le recomand pacienților adoptarea unei diete sănătoase, echilibrate și a meselor regulate. Anumite regimuri mai speciale-cum ar fi postul extrem și dietele foarte sărace în carbohidrați pot provoca și ele o respirație urât mirositoare. Astfel încât putem constata cu surprindere că și persoanele care se află la dietă se pot confrunta cu aceeași problemă a respirației urât mirositoare din cauza meselor rare. Periajul va masca mirosul numai temporar. Astfel încât este indicat să tratăm în primul rând cauza, nu efectul.”, spune dr. Mihaela Dan.

Alcoolul, tutunul și produsele înlocuitoare de tutun sunt iarăși o cauză des întâlnită a respirației urât mirositoare. Mirosul lor provine atât din gură, cât și din plămâni. Iar renunțarea la folosirea lor ar aduce un mare câștig, în principal pentru sănătate. Și anumite tipuri de medicamente pot provoca, de asemenea, o respirație urât mirositoare.

„În acest caz putem vorbi de nitrați. Care sunt uneori folosiți pentru a trata angina pectorală, o durere piept cauzată de un blocaj în alimentarea cu sânge a inimii, unele medicamente utilizate în chimioterapie, dar și fenotiazinele. În cazul în care un anumit medicament cauzează respirația urât mirositoare, medicul poate fi în măsură să recomande pacientului o alternativă.”, a adăugat dr. Mihaela Dan.

Se poate preveni?

Menţinerea sănătăţii orale este esenţială, când miroase gura. Astfel că medicul stomatolog trebuie vizitat în mod regulat pentru o curăţare dentară şi consult. Periajul dinţilor şi a limbii de două ori pe zi cu pastă de dinţi pentru a elimina resturile alimentare, dar şi utilizarea atei şi a apei de gură este indicată pentru a curăţa spaţiile interdentare. Preocupările legate de respiraţia urât mirositoare trebuie discutate cu medicul dentist. Specialistul vă poate ajuta la identificarea cauzei. Și, dacă este din cauza unei probleme orale, poate dezvolta un plan de tratament.

Sursa foto: 123rf.com