O echipă formată din virusologi din Statele Unite, Marea Britanie şi Australia, a explicat că virusul COVID-19  n-a apărut aşa cum crede lumea, ci ar putea exista în lume de câțiva ani sau chiar decenii.

Deși  există de multă vreme, virusul a căpătat abia recent capacitatea de a se transmite la oameni, primul caz fiind depistat în orașul Wuhan din China, potrivit specialiștilor.

Studiul condus de Kristian Andersen de la Scripps Research Institute din California, Andreaw Rambaut de la University of Edinburgh, Scoţia, Ian Lipkin de la Columbia University of New York, Edward Holmes de la University of Sydney şi Robert Garry de la Tulane University din New Orleans a fost publicat în Nature Medicine pe 17 martie.

„O ipoteză validă”, spune dr. Francis Collins, director al US National Institute of Health și care nu a fost implicat în nicio etapă a studiului, potrivit Mediafax.

„Astfel, rezultatul evoluţiei şi al schimbărilor suferite în ani, poate chiar decenii, a căpătat în cele din urmă abilitatea de a se transmite la oameni şi de a provoca o boală cu potenţial mortal”, a explicat acesta.

Virusologii chinezi de la Wuhan Institute of Virology, conduși de Shi Zhengli, sunt de părere că virusul s-a dezvoltat la lilieci, reuşind să îl urmărească până la o specie care trăieşte în peşterile montane din zona graniţei China – Myanmar. Totuşi, gene identificate la acest virus au fost observate şi la pangolinii din Guanghzou şi Hong Kong.

Cercetătorii susțin că este necesară o supraveghere suplimentară asupra pangolinilor aflaţi în sălbăticie, în China şi Asia de Sud-Est pentru a înţelege rolul lor în apariţia coronavirusurilor şi a riscului de transmitere viitoare către oameni.

Animalul despre care se spunea că este cel mai răspândit mamifer din lume este ameninţat cu dispariţia, în prezent. Pangolinii sunt la mare căutare în Asia pentru utilizarea lor în medicina tradiţională chineză, în timp ce carnea de pangolin este considerată o delicatesă de către unii.

Oamenii de ştiinţă susţin că vânzarea acestor animalele în pieţele de animale sălbatice ar trebui să fie strict interzisă pentru a reduce riscul apariţiei unor viitoare focare.

CItește și: