Cancerul ovarian este a 5-a cea mai frecventă localizare a cancerului la femei și una dintre cele mai agresive maladii din sfera ginecologică, înregistrând cele mai mici șanse de supraviețuire. Cancerul ovarian ucide. Și asta pentru că e ignorat, simptomele sale putând fi ușor confundate cu cele ale unor afecțiuni comune. În cele mai multe cazuri, e diagnosticat prea târziu, în stadii avansate, când niciun tratament nu-și mai are rostul. Or, depistat în fazele de debut, șansele de supraviețuire cresc până la 90%.

Tu ce simți?

Ai dureri de burtă sau în zona pelvină? Te simți balonată, obosită? Suferi de modificări ale tranzitului intestinal, precum diareea sau constipația? Ți-au apărut sângerări vaginale anormale? Mergi cât de repede la ginecolog! Deși ai putea crede că este vorba despre simptome banale cauzate de menstruație, menopauză, digestive ori de alimentație, acestea ar putea fi semnele unui cancer ovarian incipient. Trebuie să iei în considerare că menopauza târzie, vârsta înaintată, cazuri de cancer de sân sau ovarian în familie, prima sarcină după vârsta de 30 de ani sau absența sarcinilor, obezitatea, toate acestea constituie potențiali factori de risc, la fel ca și tratamentele hormonale de stimulare pentru sarcină.

Testează-te din vreme

Ceea ce ar trebui să fie o rutină pentru toate femeile, mai exact controlul periodic, este evitat pe cât posibil de marea majoritate. Or, pentru început, ecografia abdominală și transvaginală pot fi deajuns. În cazul în care se suspectează o formă de cancer ovarian, computerul tomograf dă verdictul împreună cu testul de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125. Atenție! Testul Babeș-Papanicolau nu detectează cancerul ovarian! Acesta are rolul de a depista modificările pre-canceroase la nivelul colului uterin.

Cancerul ovarian se tratează

„Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când încă este localizat doar în ovar, supraviețuirea la 5 ani se situează în zona prognosticului optimist. Este un motiv în plus ca femeile ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obține un diagnostic corect. Cancerul ovarian se poate trata, cu condiția să fie tratat cu ce trebuie, atunci când trebuie. Terapiile țintite pot reprezenta o soluție pentru îmbunătățirea evoluției pacientelor”., spune dr. Dana Stănculeanu, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București.

Sursa foto: alobacsi.com