Suntem mame, soții, prietene, surori sau fiice. Totodată, lucrăm în birouri pline cu oameni care se bazează pe noi. Iar lista cu lucrurile pe care le avem de rezolvat parcă nu se termină niciodată. Pe scurt, suntem femei non-stop. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să avem grijă de noi. Așa cum bine știm, prima regulă pentru a putea salva alte vieți, în caz de nenorociri, este să ne salvăm pe noi înșine. Iar asta ar trebui să facem mereu, pentru a le putea purta de grijă celor dragi. Căci cancerul mamar nu iartă pe nimeni.

Cancerul mamar se poate vindeca

„Nicio femeie nu ar trebui să lase la voia întâmplării sănătatea sânilor. Având în vedere că neoplasmul mamar, deşi este cel mai frecvent cancer la femei, este unul dintre puţinele forme de cancer care, atunci când este depistat precoce, poate fi tratat cu succes în aproape toate cazurile. Din păcate, cel mai mare procent dintre pacientele noastre nu îşi fac mamografia sau ecografia mamară de rutină. Și ajung la control după ce sesizează apariţia unui nodul mamar sau a altor modificări ale sânului. Moment în care şansele de vindecare sunt deja mai mici.

Noi suntem încrezători că, printr-un efort comun de educare şi informare, putem creşte numărul femeilor care fac controale de prevenţie. Și astfel, prin supraspecializarea echipei noastre medicale şi prin aparatura de ultimă generaţie, le putem ajuta cu un diagnostic precoce şi corect în cazul apariţiei unei afecţiuni.  Depistând formaţiuni de ordinul milimetrilor, pacienta are acces la cel mai eficient și non-invaziv tratament.”, spune Dr. Elena Claudia Teodorescu, Doctor în Ştiinţe Medicale, fondator Donna, Centrul de Excelență în Sănătatea Femeii.

Rata de diagnostic este în creștere la femeile tinere

Conform rezultatelor studiului Donna, realizat la 5 ani de activitate ca Centru de Excelenţă în Sănătatea Femeii, rezultatele sunt alarmante. Rata de diagnostic a cancerului mamar este în creştere alarmantă. Se depistează acum câte un caz zilnic în cadrul clinicii, spre deosebire de 2012, când apărea  un caz la 3 zile. Sub 10% dintre paciente au avut sâni perfect sănătoşi, restul fiind diagnosticate cu leziuni benigne sau maligne. Un sfert dintre cele 1.105 cazuri de cancer la sân au fost depistate la femei cu vârste sub 40 de ani. 1 din 3 formaţiuni canceroase identificate în stadiu evolutiv mediu-avansat ca urmare a neefectuării de rutină a mamografiei sau ecografiei mamare.

În ceea ce priveşte prezenţa femeilor la controalele mamare studiul a evidenţiat  faptul că de două ori mai puţine femei cu vârste între 50 şi 59 de ani şi-au controlat sânii. Spre deosebire de categoria de vârstă 30-39 de ani. Cancerul de sân lovește mai mult în femeile peste 50 de ani. Totuși, din lipsa educației, aceste femei ajung mult prea târziu la medic.

Mamografia te salvează

„Rezultatele studiului sunt alarmante. Dar vestea bună este că acest tip de cancer foarte des întâlnit la femei, cancerul mamar, poate fi vindecat în proporţie de peste 90% dacă este descoperit în faze incipiente. Aceasta reprezintă misiunea noastră. Care ne-a ghidat toată activitatea din ultimii cinci ani. Să oferim pacientelor noastre servicii de diagnostic imagistic și consultații la nivel de expert pentru a depista precoce şi a putea trata la timp leziunile sânului.”, afirmă Dr. Elena Claudia Teodorescu.

În ceea ce priveşte mărimea tumorilor diagnosticate, rezultatele studiului Donna arată că una din cinci formaţiuni a fost diagnosticată in stadiu incipient. Cu dimensiuni sub 1 cm.  Dintre cancerele mamare depistate, o treime (34%) a fost depistată având dimensiuni de peste 2 cm, ceea ce reprezintă un stadiu de evoluţie mediu sau avansat al cancerului mamar. Ca urmare a neefectuarii la timp a unui control preventiv, de rutină (screening). Aceste 380 de cazuri cu tumori de peste 2 cm au o şansă de supravieţuire considerabil mai redusă decât cazurile depistate incipient.

Depistarea precoce este cheia vindecării. Metoda de screening pentru toate categoriile de femei este unanim acceptată mamografia. Este investigaţia principală de examinare a sânilor la femeile cu vârsta de peste 40 de ani. Este foarte important de menţionat faptul că introducerea mamografiei pentru screening la cancerul mamar a dus la scăderea mortalităţii cu peste 30% în ţările în care s-au implementat programe naţionale.

Ai grijă de sănătatea ta!

Fii o Super Donna! Ne îndeamnă Centrul de Excelență în Sănătatea Femeii. „Prin această campanie ne dorim să tragem un semnal de alarmă. Și să încurajăm femeile să aibă grijă de ele, de sănătatea lor. Și, mai ales, să vină la un control medical regulat. Este timpul ca noi, femeile, să ne punem sănătatea pe primul loc. Doar așa vom putea avea grijă de noi și de ceilalți. Iar misiunea centrului nostru este de a oferi pacientelor o evaluare corectă și profesionistă a stării de sănătate, într-un cadru cald și intim, unde acestea să se poată relaxa și scăpa de anxietatea tipică controlului medical.”, spune dr. Teodorescu. Campania este susținută de site-ul www.superdonna.ro, unde te poți informa corect despre cum poți avea grijă de sănătate. Platforma conține mesaje puternice de la femei inspiraționale, dar și sfaturi de la specialiști.

Sursa foto: 123rf.com