Cancerul la sân poate fi inclus printre bolile tratabile și chiar vindecabile. Dacă este depistat la timp. Cu toate astea, o româncă e diagnosticată în fiecare oră. Iar o alta moare, ucisă de cancerul la sân.

În ciuda accesului la informații și a campaniilor de conștientizare, multe dintre noi încă nu au înțeles că trebuie să se teamă de cancerul la sân. Este motivul pentru care, prin campania Deschide Ochii, Coaliția pentru Sănătatea Femeii trage un semnal de alarmă cu privire la prevenția cancerelor feminine.

Cancerul la sân poate ucide

Rata mortalității cauzate de cancerul la sân este de 35% în România. Iar România înregistrează rate cumulate de prevalenţă, incidenţă şi mortalitate mai mari decât media UE pentru toate tipurile de cancere ginecologice şi mamare (de sân, de col uterin şi ovarian).

În fiecare an, în ţara noastră, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân. Iar jumătate dintre acestea sunt sub vârsta de pensionare. În 2018, cancerul la sân a reprezentat peste 25% din numărul total de noi cazuri de cancer în rândul femeilor din România.

Din păcate, la noi în țară, pacientele primesc încă diagnosticul tardiv. Uneori este și incomplet, atât din lipsa sprijinului autorităților, cât și din cauza gradului redus de informare cu privire la modalităţile de prevenţie primară si diagnosticare precoce. Or, depistarea cancerului de sân în stadiile 1 și 2 crește șansele de supraviețuire la 90%.

Autopalparea salvează vieți

In luna luptei impotriva cancerului de san, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Roche Romania lansează campania ”Are nevoie de tine. Vorbeste cu EA!”. În cadrul acestei campanii, 500 de hope kit-uri vor fi împărțite pacientelor cu cancer de sân din spitalele din București și din țară Hope kit-ul contine materiale educationale despre cancerul de sân și surprize de la ceilalți parteneri ai campaniei.

”Pentru pacientele diagnosticate cu cancer de sân este foarte important să ştie că nu sunt singure în lupta cu boala. Cu ajutorul acestui Hope Kit vrem să dăm un mesaj de speranţă pacientelor, să le ajutăm să treacă mai uşor peste perioadele mai dificile ale tratamentului, pentru a putea să iasă învingătoare din lupta cu această boală” spune Cezar Irimia, președinte FABC.

”În plus, prin materialele educaționale despre autopalpare, vrem să ajutăm femeile să înteleagă că prevenția în cancerul de sân începe cu fiecare dintre noi.” a afirmat Oana Matei, Group Medical Manager Roche România.

De asemenea, în perioada 7-20 octombrie, în Centrul Comercial Orhideea, va fi amenajat un spațiu în care studenți la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” le vor arăta femeilor cum se face autopalparea sânilor cu ajutorul unor mulaje anatomice de sâni și al unui clip video în care un medic specialist explică cum se face corect autopalparea sânilor.

”În ultimii ani, cancerul de sân a devenit o boală tratabilă și chiar curabilă. În măsura în care acesta este depistat la timp. Pentru a ajunge la această țintă, este foarte important efortul de educare în privința depistării precoce, pentru toate femeile. Autopalparea poate fi un prim pas în direcția unei diagnosticări timpurii a cancerului de sân. Cu condiția ca orice suspiciune să fie investigată suplimentar de un medic.”, a completat Dr. Dragoș Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia București.

Testează-te și tu!

Tot in luna octombrie, FABC deruleaza și campania Nu am facut destul. Care are ca scop oferirea de investigatii medicale gratuite pentru depistarea cancerului la san in randul femeilor din mediul rural. Anul acesta, campania se desfasoara in 14 sate din Satu Mare, Arad, Timis, Hunedoara si Bihor. Mai multe detalii despre campanie si programul complet al caravanei pot fi gasite pe www.invingemcancerul.ro/

Avon, partener in campania Are nevoie de tine. Vorbeste cu EA!, organizeaza in paralel propria campanie de testari. ”Peste 3.000 de femei sunt asteptate in tara la ecografii mamare gratuite, in cadrul celei de-a treia editii a campaniei Cancel Cancer” spune Loredana Ciubotaru, CSR Specialist Avon Romania.

Sursa foto: wikimedia.org