În ciuda accesului la informații și a campaniilor de conștientizare, multe dintre noi încă nu au înțeles că trebuie să se teamă de cancerul la sân. Este motivul pentru care, prin campania Deschide Ochii, Coaliția pentru Sănătatea Femeii trage un semnal de alarmă cu privire la prevenția cancerelor feminine.

Cancerul la sân nu iartă

Rata mortalității cauzate de cancerul la sân este de 35% în România. În timp ce, în Europa, se situează la 26%. De altfel, România înregistrează rate cumulate de prevalenţă, incidenţă şi mortalitate mai mari decât media UE pentru toate tipurile de cancere ginecologice şi mamare (de sân, de col uterin şi ovarian).

În fiecare an, în ţara noastră, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân. Iar jumătate dintre acestea sunt sub vârsta de pensionare. În 2018, cancerul la sân a reprezentat peste 25% din numărul total de noi cazuri de cancer în rândul femeilor din România.

Din păcate, la noi în țară, pacientele primesc încă diagnosticul tardiv. Uneori este și incomplet, atât din lipsa sprijinului autorităților, cât și din cauza gradului redus de informare cu privire la modalităţile de prevenţie primară si diagnosticare precoce. Or, depistarea cancerului de sân în stadiile 1 și 2 crește șansele de supraviețuire la 90%.

Deschide ochii și tu!

Campania Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii, „Deschide ochii”, îşi propune să crească gradul de conştientizare cu privire la cancerul la sân. În special în ceea ce priveşte prevenția, screening-ul, testele necesare unui diagostic complet şi opţiunile terapeutice disponibile.

Astfel, Coaliția pentru Sănătatea Femeii susține compensarea în întregime a tuturor testelor moleculare și genetice. Sunt  elemente obligatorii pentru stabilirea unui diagnostic de precizie și prescrierea tratamentului cel mai potrivit și eficient. Și sprijină și accesul pacientelor la cele mai moderne opţiuni terapeutice.

„ Obiectivul principal al Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii este reducerea disparităților existente între ratele de supraviețuire din cancerele feminine din România faţă de cele din statele europene. Ne dorim ca româncele să conștientizeze că aceste tipuri de cancer au o rată de supraviețuire foarte mare atunci când sunt depistate din timp, când sunt efectuate teste moleculare şi genetice și tratament țintit.”, a declarat Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea.

Sursa foto: Coaliția pentru Sănătatea Femeii