Cancerul de ovar este a 5-a cea mai frecventă localizare a cancerului la femei și una dintre cele mai agresive maladii din sfera ginecologică, înregistrând cele mai mici șanse de supraviețuire. Cancerul ovarian ucide! Și asta pentru că e ignorat, simptomele sale putând fi ușor confundate cu cele ale unor afecțiuni comune. În cele mai multe cazuri, e diagnosticat prea târziu, în stadii avansate, când niciun tratament nu-și mai are rostul. Or, depistat în fazele de debut, șansele de supraviețuire cresc până la 90%.

Cancerul de ovar vine tiptil, pe furiș

Ai dureri de burtă sau în zona pelvină? Te simți balonată, obosită? Suferi de modificări ale tranzitului intestinal, precum diareea sau constipația? Ți-au apărut sângerări vaginale anormale? Mergi cât de repede la ginecolog! Deși ai putea crede că este vorba despre simptome banale cauzate de menstruație, menopauză, digestive ori de alimentație, acestea ar putea fi semnele unui cancer ovarian incipient.

Trebuie să iei în considerare că menopauza târzie, vârsta înaintată, cazuri de cancer de sân sau ovarian în familie, prima sarcină după vârsta de 30 de ani sau absența sarcinilor, obezitatea, toate acestea constituie potențiali factori de risc, la fel ca și tratamentele hormonale de stimulare pentru sarcină.

Majoritatea pacientelor care au reușit să supraviețuiască acestei cumplite boli spun că au ajuns la medic în urma unor controale de rutină sau a unor suspiciuni de boală care nu aveau nimic în comun cu cancerul ovarian (simptome precum splina mărită, dureri intercostale, senzație de balonare prelungită).

Testează-te din vreme!

„Controlul anual periodic este o chestiune de bun simț.”, spune dr. Dragoș Median, specialist oncolog, Spitalul Filantropia din București. Dar, ceea ce ar trebui să fie o rutină pentru toate femeile, mai exact controlul periodic, este evitat pe cât posibil de marea majoritate. Or, pentru început, ecografia abdominală și, mai ales, cea transvaginală pot fi deajuns.

În cazul în care se suspectează cancerul ovarian, computerul tomograf și RMN-ul dau verdictul împreună cu testul de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125. Atenție! Testul Babeș-Papanicolau nu detectează cancerul de ovar! Acesta are rolul de a depista modificările pre-canceroase la nivelul colului uterin.

„Dacă se pune diagnosticul corect, se aplică tratamentul potrivit și dacă intervențiile sunt realizate corect și la timp, în stadii incipiente, atunci putem spune că această boală este vindecabilă. Din păcate, însă, femeile din România nu numai că nu știu care sunt factorii de risc, dar nici nu au o educație corectă din punctul de vedere al prevenției bolii.”, spune Dr. Dragoș Median, medic specialist oncolog.

Numărul de paciente care vin constant la consultații de rutină este într-o ușoară creștere. Totuși, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat în faze avansate, semn că femeile încă nu sunt precaute cu sănătatea lor. Cel mai frecvent, acestea invocă faptul că le este jenă sau că se tem pentru că nu știu ce presupune efectiv consultația. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre acele afecțiuni care, depistate la timp, pot fi tratate.

Cine riscă mai mult

Factorii de risc asociați cancerului ovarian sunt:

-istoricul familial – între 10 si 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să se confrunte cu cancerul ovarian;

-vârsta avansată – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu vârsta de peste 50 de ani și care au intrat la menopauză;

-probleme ale ciclului menstrual – femeile care nu nasc, care au o menstruație ce debutează la o vârstă mică (sub 12 ani) sau cele la care menopauza se instalează tardiv se pot confrunta cu cancerul ovarian;

-administrarea terapiilor hormonale

-sindromul ovarelor polichistice – factorul de risc de cancer ovarian crește din cauza secreției scăzute de hormoni de testosteron.

De reținut:

Orice femeie poate face cancer ovarian.
Dacă știi simptomele și mergi la medic, îți poți salva viața.
Diagnosticarea în stadii incipiente ale bolii crește enorm șansele de supraviețuire.
Cancerul de ovar este diagnosticat adesea în stadii avansate.
Multe femei cred în mod greșit că testul Babeș-Papanicolau depistează cancerul ovarian. Acesta depistează cancerul de col uterin.

 

Sursa foto: 123rf.com