Astfel, folosind o simplă mostră de sânge conținând ADN tumoral liber circulant, medicii vor putea stabili un diagnostic precis mai rapid, în stadii incipiente ale bolii, se arată în raportul publicat recent în jurnalul Nature Materials.

Cum se manifestă cancerul de ficat (carcinomul hepatocelular)

Cancerul de ficat, în special carcinomul hepatocelular, apare în urma unor mutații de la nivelul ADN-ului celulelor, a căror cauză exactă nu este cunoscută în prezent. Aceste mutații duc la dezvoltarea necontrolată a celulelor, ceea ce favorizează apariția tumorilor.

Primele semne care pot anunța cancerul de ficat sunt:

  • icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor)
  • fecale albicioase
  • oboseală
  • dureri abdominale
  • pierdere în greutate
  • pierderea apetitului
  • greață
  • vărsături
  • abdomen umflat

Testul de sânge care depistează cancerul de ficat în stadii incipiente

O echipă formată din oameni de știință de la mai multe instituții de cercetare a reușit să dezvolte o nouă metodă de depistare precoce a carcinomului hepatocelular, care constă în prelevarea unei mostre de sânge ce conțin ADN tumoral circulant. Astfel, medicii pot obține un tablou molecular complet al afecțiunilor maligne în cazul pacientului testat.

„Testele de sânge non-invazive sau biopsia lichidă prezintă o alternativă mai bună. În prezent, oncologii sunt destul de limitați în ceea ce privește modul de detecție a CHC și evaluează tratamentul. Studiul nostru este o dovadă importantă a unei abordări noi, mai eficiente, care se aplică în cazul tumorilor solide, CHC și dincolo de acestea”, a declarat Kang Zhang de la Universitatea San Diego din California.

În prezent, principalele metode de detectare a carcinomului hepatocelular presupun testele de imagistică și analiza unui marker tumoral care nu poate desluși decât foarte târziu modificările survenite la nivel celular, când boala este deja într-un stadiu foarte avansat.

Diagnosticarea timpurie în ceea ce privește cancerul de ficat îmbunătățește prognosticul și rata de supraviețuire pentru bolnav prin administrarea unui tratament localizat, mult mai eficient decât cel sistemic.

Acest test de sânge poate fi efectuat în orice moment al terapiei, astfel încât medicii pot monitoriza în timp real modificările la nivel celular.

Cancerul de ficat este în prezent a treia cauză a deceselor provocate de cancer la nivel mondial, cu peste o jumătate de milion de oameni afectați. O importanță deosebită în prevenirea carcinomului hepatocelular o au vaccinarea pentru infecția cu virusul hepatitei B (HVB), programele de screening pentru depistare precoce a bolii, tratamentele corecte pentru infecția cu virusul hepatitei C și evitarea consumului excesiv de alcool, care crește riscul de ciroză hepatică alcoolică.

Sursa foto: 123rf.com