Cancerul de col uterin este a patra cea mai frecventă cauză de deces din lume. În România, sunt diagnosticate peste 3300 de cazuri noi în fiecare an. Și aproape 1800 de persoane mor anual din cauza acestei boli. Și asta pentru că evităm vizita la ginecolog și refuzăm vaccinarea anti-HPV. Nicio femeie nu e ferită de risc. Or, cancerul de col uterin este singura formă de cancer care poate fi prevenită. Iar depistat la timp, poate fi vindecat.

Ce e de făcut?

Sunt două măsuri principale de prevenție: primară – vaccinarea și secundară – screening-ul. De cele două metode principale de prevenție putem profita. Căci testarea periodică este disponibilă gratuit pentru toate femeile între 25 și 64 de ani, cu trimitere de la medicul de familie. Mai mult decât atât, Neumann Labs, companie de biotehnologie care se ocupă de peste 20 de ani de diagnosticarea HPV, a lansat în România Easy HPV Test. Este o metodă unică pentru prevenirea cancerului de col uterin. Deși vaccinul anti-HPV tetravalent este opțional, acesta protejează atât împotriva celor mai frecvente tulpini cancerigene, dar și împotriva celor care provoacă vegetații veneriene.

Te poți testa la tine acasă

Testul Easy HPV cu autorecoltarea de probe la domiciliu poate să identifice prezenţa virusului cu o precizie de aproape 100%! Înainte ca acesta să provoace orice leziuni. Și previne astfel îmbolnăvirea gravă de cancer cauzată de virus. Testul atrage atenția asupra celor mai periculoase tipuri de HPV, printre care tipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, respectiv 35, 39, 51, 56, 59, 66 și 68. Este un tip de genotipare la domiciliu, cu beneficii uriașe și chiar la un preț convenabil.

Tehnologia poate identifica prezența virusului HPV cu o precizie mai mare decât testul citologic tradițional. Screeningul tradiţional prin examenul Papanicolau are sensibilitate mult mai scăzută în a depista leziunile precanceroase de grad înalt şi cancerul de col faţă de screeningul cu ADN HPV.

„Până acum, testul HPV era posibil doar ca parte a unei examinări ginecologice. Cu Easy HPV Test, recoltarea de probe se desfășoară rapid, în siguranță şi poate fi efectuată și acasă. Comanda se face online, dispozitivul de recoltare este livrat prin curier, într-un ambalaj discret, eșantionul fiind examinat într-un laborator specializat. În final, rezultatul poate fi vizualizat într-un cont online exclusiv protejat cu parolă. Dacă rezultatul este pozitiv, pacienta este îndemnată să consulte un medic ginecolog”, declară specialiștii Neumann Labs.

Cine e de vină

Deși cancerul de col poate avea mai multe cauze, principalul factor de risc îl reprezintă infecția cu virusul Papilloma Uman (HPV). Dacă te prezinți periodic la medic, pentru controale ginecologice, examenul Babeș Papanicolau, examenul HPV și colposcopie, virusul poate fi depistat la timp și infecțiile pot fi tratate.

Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implică atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar și atunci când leziunile nu sunt vizibile. Majoritatea femeilor nu știu că sunt purtătoare ale virusului, până la un control ginecologic amănunțit sau la o colposcopie.

„Infecţia cu HPV, responsabilă de 99,7% din cazurile de cancer de col uterin, este cea mai răspândită infecţie transmisă pe cale sexuală. 8 din 10 femei au de-a face cu această infecţie cel puţin o dată în viaţă. Este vital să o depistăm cât mai devreme, înainte de a cauza leziuni serioase.

Este binevenită orice iniţiativă care contribuie la identificarea timpurie a infecţiei HPV, aşa cum este Easy HPV Test. Astfel putem creşte semnificativ şansele de diagnostic, tratare şi vindecare a leziunilor colului uterin.” – Profesor Doctor Radu Vlădăreanu, Preşedintele Societăţii Române de HPV.

Cancerul de col se tratează!

În funcție de stadiul de răspândire a bolii, medicul poate recomanda tratament chirurgical, radioterapie, chimioterapie  sau combinarea a două dintre aceste metode. Totuși, e bine de știut că HPV provoacă și alte afecțiuni oncologice și dermato-venerice (vegetații veneriene sau negi genitali). 90% dintre vegetațiile veneriene sunt cauzate de infecția cu HPV și pot fi prevenite prin vaccinul tetravalent.

Sursa foto: Shutterstock