Cancerul colorectal este a treia cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial, din punct de vedere al numărului total de cazuri înregistrate, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, conform Organizației Mondiale a Sănătății – Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului. Cancerul colorectal este responsabil pentru aproximativ 694.000 de decese anual.

Cancerul colorectal se tratează

“Cancerul colorectal poate fi vindecat dacă este depistat într-un stadiu incipient și este tratat corespunzător. Pentru ca boala să fie identificată în primele faze de dezvoltare, ceea ce ce crește șansele de vindecare, recomandăm tuturor persoanelor care au vârsta de peste 50 ani să efectueze o primă colonoscopie. În cazul persoanele cu risc crescut, aceasta poate fi efectuată chiar și la vârste mai tinere. Prin testare regulată, polipii precanceroși pot fi evidențiati și eliminați, ceea ce duce la scăderea semnificativă a riscului apariției bolii.”, explică dr. Adina Croitoru, medic primar oncolog, Institutul Clinic Fundeni.

Persoanele peste 50 de ani și cele cu antecedente familiale de polipi la nivelul colonului au un risc mai crescut de a dezvolta cancer colorectal. Rudele de gradul I (părinți, frați, surori sau copii) ale unei pacient cu cancer colorectal sunt susceptibile să dezvolte această boală. Mai ales când afecțiunea a fost diagnosticată la o vârstă tânără. În cazul în care mai multe rude apropiate au un istoric comun, riscul este chiar mai mare.

De ce apare boala

Cancerul colorectal apare când celulele maligne formează tumori în țesuturile sănătoase ale tubului digestiv, respectiv colonul sau rectul. Tipul exact de cancer este determinat de locul în care celulele maligne se formează și se înmulțesc pentru a crea tumora primară. De acolo se răspândesc la distanță, dând naștere metastazelor.

În prima fază, adică în stadiul localizat, tumora nu depășește organul din care ia naștere. Pe măsură ce boala progresează, tumora crește și se extinde la organele din jur. Ajunge la ganglionii limfatici. Aceasta este etapa de boală local-avansată. Dacă diagnosticul nu este pus în aceste etape și tratamentul nu este inițiat, celulele canceroase se răspândesc la distanță. O fac pe cale limfatică sau prin sânge. Și asta duce la apariția metastazelor. Anumite organe sunt mai susceptibile să fie sediul metastazelor. Cel mai afectat organ este ficatul. Dar metastazele se pot localiza și în plămâni, oase sau chiar la nivelul creierului.

Cum se manifestă

Boala debutează de multe ori asimptomatic, însă pe măsură ce evoluează, iar formațiunea tumorală crește, apar tulburari digestive care se manifestă prin simptome diferite. Printre cele mai comune simptome ale cancerului colorectal se numără: schimbarea tranzitului intestinal obișnuit (diaree, constipație sau alternanța de constipație cu diaree), scaune mai puțin consistente decât de obicei, prezența sângelui în scaun (fie roșu aprins, fie roșu foarte închis sau negru), sângerare rectală, dureri abdominale, balonare, crampe, pierdere în greutate, senzație accentuată de oboseală  (slăbiciune).

Metodele de tratament diferă în funcție de stadiul în care a fost diagnosticată boala. Cu cât diagnosticul este mai precoce, cu atât tratamentul este mai eficient și are ca scop vindecarea pacientului. Tratamentul include de cele mai multe ori o combinație între intervenții chirurgicale pentru a îndepărta tumora și ganglionii limfatici regionali, chimioterapie și radioterapie precum și terapii biologice.

Controalele periodice ne salvează

„Din păcate, 20-25% dintre pacienți au cancer colorectal metastatic chiar la diagnosticare. In stadiul avansat ale bolii, ceea ce se întamplă la aproximativ 50% din pacienți, metastazele se împrăștie în sânge, în sistemul limfatic sau la alte organe, ceea ce poate duce, în final, la decesul acestora. Pentru pacienții cu această formă avansată de cancer colorectal este nevoie de o terapie care să extindă rata de supraviețuire, să împiedice progresia bolii și să reducă simptomele.”, adaugă dr. Adina Croitoru.

Datorită progreselor înregistrate în înțelegerea biologiei tumorale și a geneticii, s-au dezvoltat generații noi de agenți biologici pentru tratamentul pacienților cu cancer colorectal metastatic. Aceștia nu mai răspundeau la tratamentele anterioare. Agenții folosiți în chimioterapie ucid rapid celulele care se divid, pe cele maligne în primul rând, dar și pe cele sănătoase. Agenții biologici acționează prin influențarea proceselor care controlează răspândirea celulelor tumorale. Astfel, aceste celule sunt inhibate să crească, să se dezvolte și să se răspândească în organism.

Sursa foto: 123rf.com