Lupta cu cancerele de sânge obține astăzi tot mai multe victorii. Însă noile tratamente și abordările medicale integrate au făcut posibilă schimbarea paradigmei. Astfel, unele dintre cele 140 de tipuri de cancere de sânge, altădată fatale, au astăzi impactul unei boli cronice.

Cancerele de sânge pot fi învinse dacă sunt depistate la timp

„Cancere pe care le-am învins” este sloganul ales de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) cu sprijinul Janssen România pentru întâlnirea cu pacienţi din cadrul Asociaţiei Române Împotriva Leucemiei şi Asociaţiei Pacienţilor cu Limfom. Iar poveștile lor despre experienţa care a dus la supravieţuire în fața cancerelor hematologice sunt impresionante.

„Da… 30 de ani, o fiică minunată, o familie fericită, o afacere în plină ascensiune… Câteva vânătăi și repetate dureri de cap m-au făcut să-mi pun câteva întrebări. O lună de spitalizări, ridicări din umeri, biopsii ratate, întrebări fără răspuns […] Am descoperit oameni care m-au ajutat. M-au învățat, mi-au fost aproape tot timpul. Am învățat că speranța moare ultima. Că toți suntem muritori, că trebuie să mă agăț de orice pentru a continua.”, spune Gabriela Diță, pacient în remisie.

Deși cancerele de sânge pot fi învinse, această categorie de afecţiuni are o incidenţă din ce în ce mai mare în rândul copiilor şi tinerilor. Unul din trei cancere la copii este un cancer de sânge. Și doar limfomul non-Hodgkin (LNH) a luat anul trecut mai multe vieți în lume decât toate uraganele, cutremurele și inundațiile la un loc!

Care sunt cancerele de sânge

Există trei categorii principale ale cancerelor de sânge, sub care sunt grupate cele 140 de tipuri. Este vorba despre leucemie, limfom şi mielom.

Leucemia este o afecțiune a celulelor albe din sânge. În funcție de agresivitatea bolii, aceasta se clasifică în două mari categorii: leucemii acute (se dezvoltă agresiv) și cronice (dezvoltare lentă). Cea mai frecventă leucemie (40% din cazuri) este leucemia limfocitară cronică.

Limfomul debutează în sistemul limfatic și este cel mai frecvent tip de cancer de sânge. Practic, avem două mari tipuri de limfom: Hodgkin și non-Hodgkin. Ultimul este de departe cel mai frecvent și este clasificat, la rându-i, în indolent și agresiv.

Mielomul este cancerul celulelor plasmatice din măduva osoasă. Aceste celule cancerigene produc cantități uriașe de anticorpi anormali care intră în fluxul sanguin și afectează organe și țesuturi.

Cum se manifestă cancerele de sânge

Ca și în cazul altor boli grave, nici cancerele de sânge nu se manifestă strict specific. Din fericire, există câteva simptome comune pentru majoritatea cancerelor de sânge. Sunt rezultatul unui număr redus de celule sănătoase din sânge și a unei supra-producții de celule anormale. Fapt ce duce la o aglomerare a locurilor unde celulele sanguine sunt produse. Cum ar fi măduva osoasă sau sistemul limfatic. Cel mai des întâlnite simptome sunt: starea de oboseală, dificultățile în respirație, glande inflamate sau dureroase, dureri de oase. Dar şi apariția de vânătăi, ori instalarea unor hemoragii din ce în ce mai greu de oprit, cicluri menstruale abundente, febră, infecții sau pierderea rapidă și inexplicabilă în greutate sunt semne de ignorat.

Diagnosticul rapid salvează viața

Diagnosticul cât mai rapid, accesul imediat la tratament precum și ponderea importantă în tot acest proces a unei atitudini determinate din partea pacienţilor, toate acestea pot face diferența dintre viață și moarte. Numai prin controale regulate, analize periodice și dorință de viață, cancerele de sânge pot fi învinse.

„Pe cât de neașteptat a fost acest diagnostic, pe atât de mare a fost transformarea mea. Am văzut frumusețea lucrurilor mărunte pe care uităm să le prețuim, iubirea celor dragi, oameni minunați și mi-am dorit mai mult decât oricând să trăiesc”, mărturiseşte Diana Neagoe, pacient cu limfom non-Hodgkin, în remisie.

pacienti-cancere-sange

Foto de la stânga la dreapta: Diana Neagoe, Andra Toe, Iuliana Iordan și Adrian Mandache, pacienți supraviețuitori ai cancerelor de sânge

Dornici să ajute și să inspire și alte persoane recent diagnosticate, supraviețuitorii au creat comunități și le oferă consiliere pacienţilor care se confruntă cu cazuri de afecţiuni similare. Astfel de grupuri există atât în Asociația Pacienţilor cu Limfom cât și în Asociația Română Împotriva Leucemiei (ARIL).

Sursa foto: Deci se poate!