Incontinența urinară poate fi trată astăzi prin proceduri de recuperare medicală menite să redea femeii tonicitatea musculaturii pelvine și să prevină, în final, operația.

Atunci când vorbim despre incontinența urinară, aceasta poate fi de două feluri: de stres sau de efort. Incontinența de stres apare atunci când vezica este plină și exercită o presiune crescută asupra planșeului pelvin. În acest moment, femeia experimenteză o senzație puternică de micțiune, iar în condițiile unei musculaturi slăbite și cu o rezistență scăzută apar pierderile de urină. Incontinența de efort se manifestă pe același fond, al unei musculaturi pelvine slăbite, și este declanșată de un efort fizic moderat precum tusea, strănutul sau chiar o banală alergare”, afirmă Bogdan Goga, fizioterapeut.

Incontinența urinară afectează cu precădere femeile începând cu vârsta de 40 – 50 de ani, în special pe cele care au născut în mod natural sau care au suferit diverse intervenții chirurgicale în zona pelvină. Incontinența urinară apărută din cauza unei musculaturi locale slăbite poate fi tratată prin recuperare medicală, prin exerciții de întărire a musculaturii pelvine și prin electrostimulare. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra faptului că dacă problema datează de câțiva ani, recuperarea medicală îşi pierde din eficiență, iar într-un final singura soluție rămâne operația.