„Am văzut un efect asemănător atât al temperaturii, cât și al umidității. Creșterea temperaturii sau a umidității sau a ambelor este în general mai puțin favorabilă virusului”, a adăugat acest oficial, care a prezentat rezultatele preliminare ale studiului.

Oamenii de știință se întreabă, de la apariția virusului, despre posibilitatea că acesta să slăbească odată cu creșterea temperaturii, adică odată cu venirea verii în emisfera de nord.

„Noi am identificat una dintre verigile slabe în lanțul transmiterii virusului. Am identificat că umiditatea și căldura sunt elemente slabe în acest lanț. Am identificat că lumina soarelui, razele UV sunt o slăbiciune în acest lanț”, a insistat Bill Bryan, un expert în Știință și Tehnologie la Departamentul Securității Interne.

Cifrele-dovezi

Pentru a-și susține spusele, expertul a prezentat câteva date în cifre ale studiului realizat de către Național Biodefense Analysis and Countermeasures Center.

Conform acestora, o jumătate de viață a virusului – adică timpul necesar pentru a-i reduce la jumătate puterea – este de 18 ore, la o temperatura cuprinsă între 21 și 24 de grade Celsius și la o umiditate de 20%, pe o surafata neporoasa, precum clanțele ușilor.

Însă această jumătate de viață este redusă la șase ore atunci când nivelul umidității crește la 80% și la doar două minute atunci când în ecuație intervine lumina soarelui.

Atunci când virusul este suspendat în aer, jumătatea de viață este de o oră, la o temperatura de 21 până la 24 de grade Celsius și la 20% umiditate.

La același nivel al umidității și aceeași temperatura, dar la lumina soarelui, această durata scade la un minut și jumătate.

Bill Bryan conchide că vara ar putea să creeze „un mediu în care transmiterea poate fi redusă”.

Însă acest lucru nu înseamnă că agentul patogen este eliminat în întregime.

Iar rezultatele acestui singur studiu nu pot justifica o ridicare a măsurilor de distanțare socială aflate în vigoare în Statele Unite, a avertizat el.

Ce au arătat alte studii

Studii precedente au arătat că virusul supravieuieste mai bine în condiții meteorologice reci și uscate decât în condiții de căldură și umiditate.

Un nivel mai scăzut al răspândirii maladiei în țările din emisfera de sud – unde a început toamna, iar vremea este în continuare caldă – pare, de asemenea, să susțină această teorie.

Australia, de exemplu, a înregistrat aproximativ 6.600 de contaminări cu noul coronavirus și 75 de morți, un bilanț mult mai mic decât al țărilor din emisfera nordică.

Însă noul coronavirus s-a dovedit sângeros în locuri că Singapore, în pofida unor temperaturi estivale, ceea ce pune la îndoială o legătură între comportamentul virusului și factorii de mediu.

Vezi și Dr. Tudor Ciuhodaru atenționează că virusul rezistă peste 30 de minute în aer și peste 5 zile pe piele. Cum ne curățăm corect casa și hainele

Citește și: