7 din 10 pacienți care trec pragul cabinetului medicului de familie suferă de boala venoasă cronică ( BVC ). De ce oare?

Sedentarismul e de vină?

Sedentarismul este o caracteristică nefericită a omului zilelor noastre. Timpul îndelungat petrecut, de voie sau de nevoie, în șezut ori în picioare, în mașină, la birou, în mijloacele de transport în comun, își spune cuvântul la un moment dat. Și asta pentru că, odată cu evoluția tehnologiei și cu progresele științifice, ne-am cam uitat menirea pe pământ.

Or, am fost „proiectați” să parcurgem distanțe mari în căutarea hranei. Sau, cel puțin, să muncim pământul pentru a o obține. Așa se face că am ajuns să tragem ponoasele propriei inconștiențe. Efectele lipsei de mișcare își fac simțită prezența tot mai des în viața omului modern: boli cronice, disfuncții ale organelor, deformări osoase, stres, depresii, insomnii… Și, anual, milioane de oameni mor!

Pe de altă parte, stând, acumulăm kilograme. Iar ca răul să fie și mai mare, completăm șederea cu fumatul și alcoolul, tocmai bine cât să favorizăm apariția și agravarea problemelor de la nivelul vaselor de sânge. Din fericire, aceștia sunt factori predispozanți pentru BVC, care pot fi evitați sau eliminați, cu voință.

Femeia suferă mai mult

Fără un tratament avizat, circulația deficitară se poate transforma în insuficiență venoasă cronică. Sângele care circulă prin vene stagnează la nivelul extremităților. Iar aceasta „lovește” mai tare în femei. Hormonii, sarcinile, moștenirea genetică fac ca acest process să fie mai dăunător femeilor. În plus, genetica ne joacă feste, mama fiind cea care transmite riscul formării varicelor în special fiicelor. Iar probabilitatea de a dezvolta BVC este de 90% în cazul în care ambii părinți au acest diagnostic. Bărbații, pe de altă parte, tind să-și ignore simptomele, ajungând să fie diagnosticați când au deja complicații.

De ce apare BVC ?

Sedentarismul, obezitatea, meseriile care presupun mult timp petrecut în picioare sunt principalii factori de risc. Dar nici sportul intens, băile fierbinți, epilarea cu ceară fierbinte, fumatul, excesul de alcool și anticoncepționalele nu sunt străine de această problemă. Dilatarea venelor aduce cu sine neplăceri precum senzația de picior greu, durerile, furnicăturile și chiar sângerările. De aceea, se impune vizita la medic pentru că, la ora actuală, există mai multe soluții, unele minim invazive, pentru tratarea varicelor. Prin urmare, cu cât ești mai activ fizic, cu atât ești mai protejat în fața BVC. Căci sănătatea venelor depinde de tonusul muscular.

Așa previi și ameliorezi problemele

Schimbarea stilului de viață și respectarea tratamentului prescris de medicul specialist sunt pași esențiali în vindecarea bolii venoase cronice. Iar asta presupune modificarea alimentației, renunțarea la vicii și adoptarea unui program regulat de mișcare.

Ba chiar și stilul vestimentar poate suferi modificări. Și asta pentru că nici hainele foarte strâmte sau din materiale sintetice nu ne fac bine. În schimb, purtarea ciorapilor compresivi, tot la recomandarea medicului, poate face minuni în unele cazuri. Și încălțămintea este de ajutor, dacă este comodă, lejeră. Cum căldura favorizează dilatarea venelor, ideal ar fi să o evităm cât putem.

Dușurile cu jet mai puternic de apă rece la nivelul picioarelor, dinspre glezne înspre genunchi, stimulează circulația și cresc tonusul muscular, datorită efectului de masaj. Zilnic, câte 2-3 minute pentru fiecare picior sunt suficiente. Ideal ar fi ca, ori de câte ori suntem nevoiți să petrecem mult timp stând și chiar înainte de a adormi sau cât ne uităm la TV, să ținem picioarele măcar cu câțiva centimentri mai sus decât nivelul șoldului.

Și mișcarea se face cu măsură!

E drept că sedentarismul trebuie înlocuit cu mișcare. Iar mișcarea zilnică în aer liber este extrem de importantă. Doar știi vorba aceea „mersul pe jos face piciorul frumos”. Însă, sportul la sală trebuie făcut cu măsură, sub atenta supraveghere a instructorului. Căci, uneori, chiar și sportul poate face rău, dacă este practicat excesiv sau incorect. Traumatismele, urmate de o perioadă mai lungă de imobilizare, pot afecta și țesutul venos.

Și există exemple de sportivi de performanță diagnosticați cu BVC. Ba mai mult, și în aceste cazuri simptomele BVC au fost ignorate, dat fiind că senzația de oboseală, de picioare grele sau durerile erau considerate manifestări normale după antrenamentele intensive.

Așadar, la primele semne de durere la nivelul picioarelor, să mergem la medic! Diagnosticul corect pus la timp și tratamentul adecvat pot stopa evoluția bolii și, implicit, evită apariția complicațiilor grave. Medicul de familie și specialistul sunt singurele persoane în măsură să recomande tratamentul optim.

Sursa foto: Max Pixel