Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, spune că acest obicei, inofensiv la prima vedere, poate produce efecte grave asupra sănătății orale. Bruxismul este periculos pentru că afectează calitatea vieții. În unele cazuri, poate schimba trăsăturile faciale ale individului.

Citește și: Scrâșnitul dinților în somn îmbolnăvește

Bruxismul este periculos? De ce scrâșnim din dinți

Există o serie de teorii cu privire la cauzele bruxismului. Această afecțiune poate fi cauzată de:

probleme ale căilor respiratorii (de ex. apneea în somn)

probleme dentare (de exemplu, mușcătura anormală)

stilul de viață (stresul, anxietatea sau hiperactivitatea fiind în multe cazuri strâns legate de apariția acestui obicei).

Bruxismul este periculos? Când apare scrâșnitul dinților

Bruxismul apare mai frecvent noaptea, dar unele persoane scrâșnesc dinții involuntar și ziua. “Deoarece bruxismul are loc adesea în timpul somnului, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de acest obicei. Persoanele care fie se trezesc cu maxilarele încleștate, dureri difuze de dinți și de mușchi în zona maxilarelor și tamplelor, dureri de cap și dureri lângă ureche (articulația temporo-mandibulară), fie prezintă toate sau doar o parte dintre aceste simptome în timpul zilei, este foarte probabil să sufere de bruxism”, spune Dr. Mihaela Dan.

Citește și: Din cauza stresului și sănătatea orală are mult de suferit

Bruxismul este periculos? Apare și la copii

Din păcate, bruxismul nu apare doar la adulți, afecțiunea fiind întâlnită, într-un procent mai mic, și la copii. “Copiii au tendința să își scrâșnească dinții atunci când ies dinții de lapte și la apariția dinților permanenți. Bruxismul nu cauzează probleme grave în cazul danturii primare. Totuși, dacă acest obicei continuă odată cu dentiția permanentă, pot apărea dureri de maxilar, dureri de cap, uzura dinților etc.”, atenționează specialistul ortodont.

Efectele bruxismului

Mulți nu cred că bruxismul este periculos. Deși scrâșnirea dinților pare puțin dăunătoare la prima vedere, odată cu trecerea anilor persoanele care au acest obicei vor experimenta efectele sale negative. Smalțul este cel mai dur țesut din organism. Cu toate acestea, forța mușchilor masticatori este foarte mare. Frecarea dinților vreme îndelungată va duce la tocirea lui. Uneori, aceasta poate fi atât de severă, încât distruge stratul de smalț ajungând la dentină (prin care trec terminații nervoase), care este mai moale și mult mai ușor de tocit.

Dr. Mihaela Dan, Clinica Orto-Implant“Bruxismul poate cauza o gamă largă de consecințe nedorite pe termen lung, de la dureri musculare locale, dureri de cap, retracție gingivală, mișcarea dinților, sensibilitate dentară ca urmare a expunerii dentinei, fisuri sau fracturi dentare, până la deteriorarea structurii osoase a articulației maxilare, sindromul articulației temporomandibulare (Sindrom TMJ) și chiar modificări faciale. Subțierea stratului de smalț de pe suprafețele ocluzale și incizale (cele cu care mestecăm) și scăderea înălțimii dintelui (scurtarea lui), la fel ca și dislocarea smalțului din zonele de lângă gingie (leziuni cuneiforme) ca urmare a forțelor anormale reprezintă alte efecte nedorite ale bruxismului”, atenționează specialistul ortodont.

Persoanele care suferă de bruxism sunt sfătuite să se consulte un dentist pentru a identifica factorii care stau la baza acestei afecțiuni și a începe tratamentul corespunzător.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com