Cum să-l consumi

Broccoli poate fi consumat gătit sau crud. Cel mai bun mod de a-l adăuga în dieta ta este preparat la aburi, ușor călit sau consumat crud. În acest fel, broccoli își conservă nealterate substanțele nutritive conținute. Prin prepararea la aburi, capacitatea sa de a scădea colesterolul este sporită. Prin urmare, gătirea la aburi este o modalitate foarte bună de a-l include în alimentație. Stropește-l cu o vinegretă sau cu un sos de iaurt, usturoi și ulei de măsline și bucură-te de beneficiile lui unice pentru sănătate, dar și de gustul său deosebit.

Valori nutriționale

Broccoli prezintă numeroase proprietăți curative, deoarece conține o combinație foarte specială de substanțe nutritive, minerale și vitamine. Printre acestea se regăsesc: vitamina A, vitamine B, vitamina C, vitamina K, acid folic, potasiu, seleniu, mangan, triptofan și fosfor. Broccoli conține niște compuși cu rol antioxidant extrem de puternic, printre care flavonoizi și glucozinolați.

Broccoli protejează vederea

Broccoli conține numeroase substanțe foarte utile pentru sănătatea oculară. Acestea sunt zeaxantina, vitamina A, complexul de vitamine B, C, E, betacaroten, fosfor. Aceste substanțe protejează împotriva degenerării maculare și a daunelor produse la nivel ocular de radiațiile ultraviolete. Tot ele pot preveni apariția cataractei.

Broccoli detoxifică organismul

Broccoli conține o cantitate ridicată de vitamina C și de sulf, dar și alte substanțe cu rol detoxifiant. În acest mod, contribuie la eliminarea radicalilor liberi și a toxinelor din corp. Broccoli purifică sângele și previne infecțiile și alte afecțiuni în care sunt implicate toxinele din corp. Prin consumul de broccoli, poți preveni sau grăbi vindecarea eczemei, urticariei, alergiilor cutanate, reumatismului, artritei sau a gutei.

Broccoli îmbunătățește digestia

Broccoli conține o cantitate ridicată de fibre, care contribuie la reglarea tranzitului digestiv. Broccoli tratează constipația, dă o bună consistență masei fecale și stimulează deplasarea acestuia prin intestine. În plus, curăță colonul și intestinul subțire, îndepărtând toxinele acumulate la acest nivel. Magneziul din broccoli reduce aciditatea stomacală și inflamația, asigurând o bună digestie.

Broccoli scade colesterolul

În broccoli se regăsesc fibre, betacaroten, acizi grași de tipul omega 3 și alte minerale și vitamine care scad colesterolul nociv. În plus, asigură buna funcționare a inimii prin reglarea presiunii sangvine. Potasiul conținut în broccoli are rol vasodilatator, ceea ce înseamnă că poate stimula fluxul sangvin și oxigenarea sângelui și a organelor din corp. Toate aceste proprietăți contribuie la asigurarea sănătății sistemului cardiovascular.

Broccoli previne cancerul

Broccoli este un aliment-minune care poate preveni apariția a numeroase tipuri de cancer, printre care cancer mamar, cancer uterin, cancer de prostată, de colon, de ficat etc. Conține substanțe puternic anticancerigene, cum ar fi betacaroten, seleniu, vitamina C, A, E, zinc, potasiu sau aminoacizi care luptă foarte eficient împotriva cancerului. De aceea, se recomandă consumul cât mai des de broccoli. Introdu-l în meniul tău de cel puțin trei ori pe săptămână pentru a beneficia de protecția oferită de acesta.

Foto: Pixabay