Atracția își spune cuvântul. Euforia momentului ne prinde în mrejele ispitei. Nimic nu mai contează decât plăcerea… Oare?! De aici, până la amintiri deloc plăcute ale clipei de inconștiență, o viață întreagă, nu e decât un pas. Decât să ai neplăceri, mai bine informează-te.

Bolile transmisibile sexual distrug vieți

Uneori, suntem tentați să cădem foarte ușor în brațele tentațiilor trupului, indiferent de vârstă. Și, în ciuda experienței de viață acumulate, se întâmplă să avem parte de neplăceri dintre cele mai mari. Sau, dimpotrivă, tocmai lipsa de experiență, de informare și surplusul de încredere au efecte devastatoare pe termen lung. Căci bolile și infecțiile cu transmitere pe cale sexuală (BTS sau ITS) nu iartă pe nimeni. Mai ales dacă cei implicați nici nu se obosesc să se protejeze în vreun fel. Plăcerea sexuală e ca o lamă cu două tăișuri.

Atenție la neatenție!

Potrivit studiilor de specialitate, ITS reprezintă cel mai des întâlnite cauze ale îmbolnăvirii persoanelor tinere, ale instalării sterilității, care, din nefericire, au consecințe devastatoare asupra sănătății. La nivel mondial, infecțiile genitale și BTS sunt probleme majore de sănătate publică. Se pare că, în fiecare zi, peste un milion de oameni capătă o infecție pe cale sexuală. Și asta pentru că, în cele mai multe dintre cazuri, bolile nu se manifestă imediat. Sau se confundă cu alte afecțiuni banale.

Și sunt depistate abia în faze târzii, când tratamentul este greu și de lungă durată sau nu mai are niciun efect. Din păcate, consecințele unor asemenea infecții, mai ales netratate, sunt extrem de grave. Atât la femei, cât și la bărbați. Ba mai mult, acestea pot fi transmise și la copii. Caz în care pot fi chiar fatale. Infertilitatea, disfuncțiile sexuale, durerile pelvine, sarcini cu probleme, nașteri premature, infecții oculare și chiar orbirea sunt numai câteva dintre posibilele urmări ale unor clipe de extaz. În care instinctul „bate” creierul. Iată ce ne poate aduce plăcerea sexuală necontrolată.

„Fraga buzelor” te bagă-n boală

Deși nu foarte cunoscută, așa-numita „boala sărutului” sau mononucleoza este destul de răspândită, cu precădere în rândurile adolescenților și tinerilor. Este vorba despre infecția cu virusul Epstein Barr, care rămane în organism toată viața. Cei care au avut boala, nu o mai fac din nou, însă rămân purtătoare ale virusului și pot contamina persoanele cu care vin în contact intim. Una dintre cele mai nefericite complicații ale bolii este mărirea exagerată a splinei sau splenomegalia, care poate ajunge până la ruptura de splină și la deces. Pot apărea dureri puternice în partea stângă a abdomenului, amețeli, bătăi rapide ale inimii, tulburări de respirație, hemoragii.

Cu herpesul nu-i de joacă!

Îl pui pe seama febrei, a consumului de alimente prea sărate, a iritațiilor sau a alergiilor. De fapt, herpesul nu e deloc de ignorat și nici de tratat fără avizul unui medic specialist. Riscul de a contacta alte infecții genitale crește mult după infectarea cu virusul herpetic. În plus, o mamă infectată poate transmite boala fătului, caz în care procentul decesurilor nou-născuților este de aproape 20%. La persoanele cu imunitate scăzută, pot apărea și meningoencefalite herpetice sau hepatite fulminante. Keratita herpetică sau herpesul ocular duce chiar și la orbire!

Negii duc la cancer

Infecțiile cu virusul Papiloma uman (HPV) sunt poate cele mai riscante, dat fiind că pot cauza apariția cancerului genital. Netratate, provoacă dureri, transformă verucile (negii) în tumori maligne.

Chlamydia e perversă

Este una dintre cele mai periculoase infecții, dar și imposibil de depistat fără un consult medical detaliat specific. În general, nu se manifestă. Totuși, netratată, în timp, provoacă infecții grave ale uterului, distruge trompele și poate cauza sarcini extrauterine. Nici vaginitele, rănile pe col, deteriorarea mucoasei uterine, leziunile pe uretră și afecțiunile prostatei la bărbați nu sunt străine de influența Chlamydia Trachomatis. Poate duce și la conjunctivite sau afecțiuni ale rectului.

Tricomoniaza atacă fătul

La fel ca și în cazul altor ITS, netratată, tricomoniaza poate avea consecințe grave. În primul rând, se transmite de la mamă la făt, cu efecte devastatoare asupra copilului. La bărbați, duce la infecții ale tractului urinar, ale prostatei și, uneori, la infertilitate.

Gonoreea orbește

De cele mai multe ori, această boală nu prezintă niciun simptom. Dar, netratată, duce la infertilitatea ambelor sexe și, dacă mama e purtătoare, la orbirea fătului. Bărbații au de suferit mai mult, prin abcese uretrale și infecții ale tractului urinar.

Sifilisul rămâne în sânge

Chiar dacă se vindecă, depistat și tratat în timp util, amprenta lui rămâne pe viață asupra celui care a avut de-a face cu el. Pe lângă consecințele lui firești, atrage cu ușurință și alte boli transmisibile sexual, precum HIV-SIDA. Pentru că poate avea efecte nefaste asupra sarcinii, testul pentru depistarea sifilisului este obligatoriu înainte și în primul trimestru de sarcină, precum și înaintea oficierii căsătoriilor. Din nefericire, atacă sistemul nervos. Alopecia (chelia sau căderea părului) este una dintre consecințele sale, împreună cu durerile în gât, senzația de oboseală, mărirea ganglionilor limfatici. La unele persoane afectate, pupilele capătă dimensiuni diferite. În stadiu avansat, duce la afecțiuni grave ale inimii, la orbire și la demență.

Atenție! Cei care au avut, chiar și numai o dată, o boală venerică riscă să nu mai poată face copii sau să ajungă părinți extrem de greu.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Sursa foto: Shutterstock