Medicii explică însă ce putem face ca să fim în siguranță.

Herpes

 

Herpesul poate fi incurabil, dar asta nu vă transformă într-un paria, ci mai degrabă vă face să fiți oameni normali. Două treimi din populația de pe glob de până în 50 de ani are virusul herpes simplex 1 (HSV-1), cunoscut sub forma de herpes oral, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Iar unul din 6 americani sub 50 de ani suferă de herpes simplex 2 (HSV-2), adica forma genitală de herpes.

Problema cu HSV-1 este că provoacă răni în interiorul și în jurul gurii. „Dacă vei săruta pe cineva care are leziuni în gură, herpesul va fi foarte ușor de transmis”, spune medicul Idries Abdur-Rahman pentru revista Self.com. Așadar, dacă persoana pe care o săruți are HSV-1, îți poate transmite și ție virusul (chiar dacă nu are o erupție în acel moment în jurul gurii și virusul este într-o stare asimptomatică, tot îl poate transmite). Mai mult, dacă există și contact sexual oral, pot transmite virusul și în zona genitală.

Sifilis

 

„Sifilisul este o infecție transmisibilă, iar una dintre simptomele sale este dezvoltarea de răni în gură”, spune medicul Antonio Pizzaro, pentru SELF.com. Rănile, care sunt, de obicei, rotunde și deschise, „fac ca sifilisul să fie transmisibil și prin sărut”, subliniază Pizarro. E adevărat că se întâmplă destul de rar ca sărutul să fie un mijloc de transmitere a sifilisului – în raport cu alte activități precum sexul oral, sexul anal și vaginal, care sunt cele mai însemnate modalități de transmitere. Dar cum numărul celor care suferă de sifilis este în creștere, este bine de știut că sărutul poate duce la această afecțiune. Dacă tu sau partenerul tău aveți răni în gură provocate de sifilis, trebuie mai întâi să mergeți la medic ca să vă vindecați înainte de a mai săruta pe cineva.

Ce se întâmplă în cazul altor infecții transmisibile sexual? Dacă pentru infecții precum gonoreea, chlamydia sau HIV nu trebuie să vă faceți griji privind transmiterea lor prin salivă în mod normal, situația se schimbă radical dacă unul dintre parteneri are o tăietură sau o rană deschisă în gură. „Oricând există o rană deschisă sau sânge, în mod teoretic infecția se poate transmite și pe cale orală”, adaugă Pizarro.

Bolile și infecțiile pe care le poți lua de la un banal sărut

Meningită

„Unele cazuri de meningită sunt cauzate de bacterii, în timp ce alte forme apar din cauza unor viruși (inclusiv virusul herpetic)”, spune doctorul Chris Carpenter, șeful secției de Boli Infecțioase și Medicină Internă de la spitalul Beaumont din Royal Oak, Michigan, SUA, pentru SELF.com. Contactul apropiat cu o persoană care are meningită virală poate rezulta în transmiterea acestui virus, dar este puțin probabil ca acest lucru să se transforme cu adevărat în meningită.

„Și în cazul meningitei bacteriene, transmiterea se poate face prin contact apropiat, inclusiv sărut, dar, spre deosebirea de varianta virală, sunt mai multe șanse ca bacteria să provoace meningită în gazdă”, spune Carpenter. Simptomele includ gâtul înțepenit, febra și dureri de cap. „Dacă se știe despre această afecțiune, medicii le pot prescrie celor cu care ați avut contact apropiat antibiotice pentru a-i proteja”, mai spune Carpenter.

 Mononucleoză infecțioasă

 

Această afecțiune nu degeaba este supranumită „boala sărutului„! Își merită cu prisosință acest supranume, pentru că mononucleoza este cauzată de un virus ce se transmite foarte ușor prin sărut, potrivit Clinicii Mayo. Unul dintre simptomele ei importante este epuizarea, deși în alte cazuri apar și dureri sau iritații în gât sau umflarea ganglionilor limfatici. Potrivit clinicii Mayo, „tratamentul presupune odihnă la pat, o nutriție corespunzătoare și consumul multor lichide”.

Gingivită

Din păcate, sărutul implică un schimb de bacterii cu partenerul sau partenera. Dacă unul dintre parteneri nu are o igienă orală corespunzătoare, sărutul poate transmite o bacterie care provoacă gingivită (care poate provoca și carii). „Fiecare avem o floră naturală bacteriană în mediul oral. Când cineva are o igienă precară, anumite bacterii din sau din jurul țesutului gingiilor pot deveni amenințătoare”, spune medicul Tim Pruett pentru SELF.com.

Bacteria se poate transmite prin sărut, iar apoi pot apărea gingiile roșii și inflamate specifice gingivitei, mai adaugă Pruett. Potrivit acestuia, cea mai bună cale să vă protejați este igiena orală excelentă. Mai exact, trebuie să vă spălați pe dinți de două ori pe zi și să folosiți ața dentare înainte de culcare. În acest fel, orice bacterie v-ar introduce cineva în gură, nu vă va afecta în nici un fel.