Bolile reumatice înglobează peste 200 de afecţiuni. Această grupă de boli este principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare. Poliartrita reumatoidă, osteoporoza, fibromialgia sau lupusul, sunt afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice întâlnite mai des în rândul femeilor. Spondiloartropatiile şi guta sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor.

Bolile reumatice necesită tratament

„Trebuie să ne concentrăm asupra capacității de muncă, nu a incapacității. Și să tratăm cât mai devreme pacienții. Bolile reumatice inflamatorii, precum poliartrita reumatoidă, spondiloartritele, artropatia psoriazică au o prevalență de 3% din populație, aproximativ 600.000 de români. Bolile reumatice au un impact economic masiv asupra calității vieții pacienților. Netratate, împiedică desfășurarea activității zilnice. Scad capacitatea de muncă. Induc absenteismul crescut, pensionări premature și costuri indirecte masive. În România, 38% din pacienții cu poliartrită reumatoidă se pensionează prematur, în timp ce pacienții cu spondilită anchilozantă se pensionează în primii 15 ani de evoluție a bolii.”, declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Președinte, Societatea Română de Reumatologie.

Diagnosticarea timpurie a bolilor reumatice şi musculo-scheletice, urmarea unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog, precum şi realizarea unui plan de management al bolii pot încetini procesul de evoluţie al acestora.

Durerea e mare printre români

Începând din 2013 s-au pus bazele Registrului Român de Boli Reumatice, în care sunt înregistraţi toţi pacienţii care primesc terapii biologice. Până în acest moment, au fost înregistraţi peste 5.000 de pacienți cu artrită reumatoidă, aproximativ 3.000 cu spondilartrite și 1.000 cu artropatie psoriazică, ţara noastră având astfel unul dintre cele mai puternice registre de boli reumatice din această parte a Europei. În România, bolile reumatice şi musculo-scheletice de tip inflamator cel mai frecvent întâlnite sunt poliartrita reumatoidă şi spondilita anchilozantă.

Aproximativ 1% din populaţia generală a României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, incidenţa fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii. Vârsta medie la debut este între 40 – 50 de ani.

„Conform unui studiu recent, aproximativ 143.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă. Costurile totale ale poliartritei reumatoide sunt estimate la aproximativ 619 milioane euro pe an. Diagnosticul precoce și aplicarea timpurie a tratamentului au rol major în reducerea cheltuielilor directe, indirecte și intangibile ale bolilor reumatice și musculo-scheletice, pentru menținerea sănătății forței de muncă.”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Președinte, Liga Română contra Reumatismului.

Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populaţia adultă, cea mai mare parte fiind bărbaţi. Cel mai adesea boala debutează înaintea vârstei de 30 de ani.

„CNAS decontează terapiile biologice pentru poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă şi artrita idiopatică juvenilă, aproximativ 38.000 de pacienți. CNAS susține anual 68 – 70 milioane de euro pentru tratamentul pacienților cu artrite. În primul semestru din 2016 a fost alocată suma de 34 milioane de euro.”, declară Dr. Oana Costan, Director direcția Programe Curative, Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Sursa foto: 123rf.com