Bolile inimii reprezintă principala cauză de deces în România. Iar speranța de viață a românilor este cu 10 ani mai mică decât a celorlalți cetățeni europeni. Ateroscleroza este frecvent diagnosticată pe la noi. Or, aceasta este asociată cu un risc mai mare de apariție a evenimentelor cardiovasculare majore, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Banala aspirină era, până nu demult, singurul medicament cu eficiență dovedită în reducerea apariției acestor evenimente cardiovasculare majore. Însă, recent, a fost aprobat și la noi unicul anticoagulant oral din grupul de non-antagoniști ai vitaminei K, Rivaroxaban.

Scade riscul în bolile inimii

Această descoperire importantă a fost realizată în cadrul studiului COMPASS. Care a fost oprit mai devreme cu un an de zile faţă de perioada estimată de desfăşurare. Și asta datorită rezultatelor foarte bune obţinute în evaluarea eficacităţii produsului. Astfel, s-a demonstrat că Rivaroxaban, în doză de 2,5 mg de două ori pe zi, în combinație cu Aspirina, 100 mg o dată pe zi, a redus riscul evenimentelor cardiovasculare majore (deces de cauză cardiovasculară, infarct miocardic, acident vascular cerebral) cu 24% comparativ cu Aspirina 100 mg o dată pe zi la pacienții cu boală aterosclerotica stabilă. De asemenea, cercetătorii au descoperit că tratamentul reduce cu 23% mortalitatea la pacienţii cu boală coronariană ischemica cronică şi factori de risc și reduce cu 70% riscul de amputații majore la pacienţii cu boală arterială periferică.

Rivaroxaban este unicul anticoagulant oral (NOAC) care în combinație cu Aspirina este indicat pentru prevenția evenimentelor aterotrombotice la pacienții cu boală arterială coronariană (boala cardiacă ischemică) sau cu boală arterială periferică simptomatică cu risc înalt de evenimente ischemice.

Cui ajută

Relevanţa acestui studiu pentru România este una cu atât mai mare. Dacă ţinem cont că 423 de pacienţi din 19 centre din România au fost înrolaţi în acest studiu. Iar coordonator naţional a fost Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie şi Membru în Steering Committe studiul COMPASS.

„Studiul COMPASS reprezintă un pas enorm în cardiologia modernă. Pentru prima dată un tratament nou demonstrează o eficacitate superioară faţă de „bătrâna” Aspirină în boala aterosclerotică stabilă. Cu reducerea evenimentelor cardiovasculare majore şi creşterea supravieţurii pacienţilor.” declară Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

 

Rivaroxaban este aprobat pentru tratamentul mai multor afecțiuni venoase și arteriale tromboembolice (VAT) decât orice alt anticoagulant oral. Previne evenimentele aterotrombotice la pacienți adulți cu boala arterială coronariană (BAC) sau cu boala arterială periferică (BAP) simptomatică cu risc înalt de evenimente ischemice.

Previne accidentul vascular cerebral și embolismul sistemic la pacienții adulți cu fibrilație atrială (FA) non-valvulară și unul sau mai mulți factori de risc.

Medicamentul tratează embolismul pulmonar (EP) și tromboza venoasă profundă (TVP) la adulți. Ajută în prevenția EP și TVP recurente la adulți, în prevenția tromboembolismului venos (TEV) la pacienți supuşi unei intervenţii chirurgicale electivă de protizare de șold sau de genunchi.

Previne evenimentele aterotrombotice după sindromul coronarian acut la pacienți adulți cu niveluri crescute ale biomarkerilor cardiaci în combinație cu acid acetilsalicilic (ASA) sau cu ASA și clopidogrel sau ticlopidina

Sursa foto: Bayer.com