Atenție la BII!

Mii de români suferă în tăcere, iar numărul lor este în creștere. Stilul de viață dezordonat, alimentația necorespunzătoare, sedentarismul, abuzul de antibiotioce distrugătoare de floră intestinală, stresul sunt numai câteva dintre motivele pentru care, în ultimii ani, astfel de boli, altădată rare, au început să se manifeste în forță și pe la noi. Și lovesc exact în populația tânără, aptă de muncă, însă incapabilă să presteze din cauza simptomelor bolii. Pe elevi și studenți îi împiedică să-și urmeze cursurile. Și doar o mult prea mică parte dintre pacienți au curajul de a merge la medic, neștiind că boala lor are leac, deși ajung prizonierii propriilor locuințe.

Cum se manifestă BII? Se tratează?

Dintre BII, cele mai frecvente sunt boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică sau colita ulcerativă. Sunt tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree (care poate să dureze săptămâni sau chiar luni întregi), incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. Numărul scaunelor zilnice poate să ajungă și la 60 sau chiar peste! Iar prezența sângelui complică situația. Așa se face că suferindul ajunge să se izoleze, devenind o povară, atât pentru el însuși, cât și pentru societate. Potrivit specialiștilor, în cazul BII, una dintre problemele majore este legată de diagnosticare. În foarte multe situații, pacienţii trec prin mai multe examinări înainte de a primi diagnosticul corect. Pot trece luni sau chiar ani, întrucât simptomele sunt insuficient cunoscute și simptomele pot fi comune cu ale altor afecţiuni ale tractului gastrointestinal. Totuși, există și o veste bună: cu o diagnosticare corectă şi un tratament adecvat, personalizat, se poate duce o viață absolut normală. În ce privește boala Crohn, autoimună, încă nu există un tratament de vindecare. Dar medicația actuală poate face ca boala să stagneze sau să intre în remisie. Cam 75% din pacienţi cu boală Crohn necesită intervenţii chirurgicale, la un moment dat, în vreme ce 25% dintre cei cu colită ulcerativă sunt supuși îndepărtării chirurgicale a colonului. BII mai sunt asociate și cu apariţia unor altor boli, precum cele ale ochilor, articulaţiilor sau pielii.

Cunoaște-ți inamicii

Diareea, însoțită sau nu de hemoragie, febra, crampele abdominale și scăderea în greutate pot fi cauzate de prezența bolii Crohn. Aceasta se traduce prin inflamația mucoasei intestinale, pe tot parcursul tractului digestiv, de la gură la anus. Adesea provoacă și obstrucție intestinală, fistule și abcese. Pe de altă parte, rectocolita ulcero-hemoragică sau colita ulcerativă poate cauza ulcere în colon şi poate duce la complicaţii care pun în pericol viaţa pacientului. Se manifestă prin inflamaţii la nivelul rectului şi al colonului, ceea ce duce la diaree, sângerări rectale, crampe abdominale și puroi în fecale.

Ce e de făcut

„Creşterea numărului de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale e legată de mai mulţi factori, printre care alimentaţia dezechilibrată, stilul de viaţă, folosirea iraţională a antibioticelor, imunizările repetate. Totuși, unii factori declanşatori ai bolii rămân în continuare necunoscuţi, pentru că vorbim de o boală autoimună. În acest moment, numărul celor care suferă este estimativ şi e foarte posibil ca mulţi să fie nediagnosticaţi. Acest lucru se întâmplă pentru că simptomele sunt variate şi comune cu ale altor afecţiuni – dureri abdominale, stare de oboseală, pierdere în greutate, diaree timp de zile sau săptămâni întregi. Astfel, de la apariţia primelor simptome, până la diagnosticarea finală, pacientul trece prin multiple examinări, fără să mai vorbim că mulţi renunţă să se mai prezinte la medic pentru că le este greu să admită că sunt bolnavi. De aceea este foarte importantă conștientizarea și cunoașterea acestor afecțiuni, iar îndemnul meu către toţi pacienţii este să se adreseze medicului specialist pentru un diagnostic corect şi o schemă de tratament adecvată.”, spune Prof. Dr. Mircea Diculescu, șeful Centrului de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni

BOLILE INFLAMATORII INTESTINALE NU SUNT CONTAGIOASE ȘI NICI RUȘINOASE! BII, boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică, sunt afecțiuni cronice, autoimune care afectează tractul gastrointestinal, netratate pot fi invalidante afectând foarte tare calitatea vieții pacientului.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), înfiinţată pentru a oferi sprijin persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli, vă invită mâine, 19 Mai 2016, între orele 12:00 – 20:00, la Centrul Comercial Sun Plaza București, ca împreună să aducem bucurie și speranță persoanelor diagnosticate cu BII, construind o piramidă din hârtie igienică și ca să învățăm să realizăm flori și fluturi din hârtie igienică. Inițiativa, parte a campaniei “Zâmbește și mergi mai departe”, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolilor Inflamatorii Intestinale (BII), este menită să atragă atenția asupra suferinței pacienților cu BII.

Sursa foto: www.apaa.ro