Iată mai jos care sunt bolile apărute de regulă la copii, dar care pot afecta și adulții deopotrivă.
Bolile copilăriei la adulți: varicela, oreionul, rubeola, păduchii de cap
Varicela – febra, durerile de cap și veziculele cu lichid care provoacă mâncărime sunt principalele simtome ale varicelei, afecțiune ce apare de regulă la copiii sub 15 ani. În cazul adulților, simptomele sunt multe mai grave, putând evolua în deshidratare severă, pneumonie și infecții cerebrale. Vaccinul antivaricelă este singura metodă prin care vă puteți proteja de această afecțiune.
Oreionul – durerile musculare, umflarea ganglionilor limfatici la nivelul obrazului sau al maxilarului și febra sunt semne ale oreionului, una dintre bolile copilăriei care se poate manifesta și la adulți. Este o afecțiune contagioasă, așa că este important să evitați contactul cu persoanele infectate pentru cel puțin 2 săptămâni. Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) poate preveni apariția oreionului.
Rubeola – iritațiile, nasul înfundat, care curge, ochii înlăcrimați, tusea, diaree, febra și durerile de urechi se numără printre simptomele specifice ale rubeolei, o boală care poate fi prevenită cu ajutorul vaccinului ROR. Rubeola apărută în timpul sarcinii este deosebit de periculoasă pentru făt, în special în primul trimestru, putând împiedica dezvoltarea normală a acestuia.
Păduchi de cap – aceste mici insecte se hrănesc cu sângele de la nivelul scalpului și pot transmite numeroase boli. Chiar dacă sunt specifici copilăriei, păduchii de cap pot apărea și la adulți.
Infecția cu streptococi – se manifestă prin senzație de greață, vărsături, amigdale inflamate și febră, iar principala cale de transmitere este prin intermediul mâinilor murdare. Deși este specifică în copilărie, infecția cu stroptococ poate apărea și la maturitate.
Conjunctivita, tusea, boala mână-picior-gură: boli ale copilăriei care apar și la adulți
Conjunctivita – ochii iritați, senzația de usturime, de mâncărime, sensibilitatea la lumină și crustele inestetice pe suprafața pleoapelor sunt simptome care dau de gol conjunctivita, o afecțiune contagioasă care se transmite prin intermediul mâinilor murdare care ating suprafața ochilor.
Tusea convulsivă (pertussis) – este o infecție bacteriană contagioasă specifică bebelușilor, care poate fi prevenită cu ajutorul vaccinului antipertussis. Tusea măgărească este mai rar întâlnită la adulți și apare din cauza nevaccinării în copilărie, a scăderii protecției vacinale sau a epidemiilor extinse. Din fericire, adulții fac o formă ușoară, dar trebuie să fie atenți să nu transmită infecția la copii, care sunt mult mai sensibili și predispuși la complicații.
Boala mână-picior-gură – este specifică copiilor sub 5 ani și simptomele includ febră, lipsa poftei de mâncare, apariția de bășici la nivelul gâtului și erupții pe mâini și picioare, iar tratamentul duce la dispariția acestora în 5-7 zile. Chiar dacă adulții care fac această boală nu manifestă tot timpul simptome, aceștia pot transmite mai departe virusul, deci trebuie maximă atenție în privința igienei personale.