E prea clad afară, meteorologii avertizează că disconfortul termic e ridicat și că ar trebui să evităm expunerea la temperaturi ridicate, mai ales dacă ne știm suferinzi. Dar ce ne facem dacă nu știm că avem probleme? Cel mai indicat ar fi să îi facem periodic o vizită medicului de familie. Căci afecțiunile cardiovasculare se manifestă totuși prin diferite semne, iar istoricul personal poate scoate la iveală gradul de risc la care suntem expuși.

Cine riscă nu are de câștigat

Când indicele de confort termic este peste 80, poate deveni periculos pentru organism. La cardiaci, riscul apariției crizelor de anghină pectorală, aritmie și infarct crește considerabil la trecerile bruște de la cald la frig și invers. Temperaturile ridicate pot duce la inflamarea varicelor, la apariția edemelor la nivelul gleznelor și gambelor. Căldura de afară reprezintă un factor de risc chiar și atunci când te afli sub tratament, căci unele medicamente interacționează cu ea și pot duce la dereglări cardiovasculare.

Atenție la hidratare!

Cardiacii sunt predispuși la deshidratare, din cauza diureticelor specifice tratamentelor destinate lor. Deși se recomandă consumul de lichide, există riscul ca excesul să afecteze inima și sistemul cardiovascular. Betablocantele, medicamente larg prescrise, pot împiedica inima să se contracte suficient de repede în timpul zilelor toride, limitând capacitatea corpului de a se răcori.

Deshidratarea duce la creșterea numărului de bătăi cardiace, ceea ce se poate finaliza cu crize de angină pectorală sau de insuficiență cardiacă, de cele mai multe ori la spital. Există și riscul scăderii sau creșterii bruște a tensiunii arteriale, al apariției tulburărilor circulatorii.

Bolile cardiovasculare se „joacă” cu noi

Unele dintre bolile cardiovasculare nu se manifestă decât atunci când ajung deja în stadii avansate. Însă dau anumite semne, în fazele de debut, care se pot confunda ușor cu cele ale altor afecțiuni.

1.Transpirația
Simți că-ți curg apele pe tine, chiar și când stai relaxată. Pui totul pe seama caniculei, însă ar trebui să te gândești că transpirația este unul dintre simptomele cel mai des întâlnite ale infarctului miocardic.

2.Lipsa de aer
Senzația de sufocare, însoțită sau nu de durere în piept, poate fi semn al unei boli cardiovasculare.

3.Picioare umflate
Edemele cauzate de lichidele reţinute în organism, mai ales la glezne, la mâini şi în regiunea abdominală se pot traduce prin suspiciunea de insuficienţă cardiacă, dar și prin boli vasculare.

4.Amețeli
Te simți sleită de puteri, ai dormi întruna și te ia amețeala când te aștepți mai puțin? Ai nevoie de un control al ritmului cardiac. Șia asta pentru că insuficiența cardiacă dă tulburări de ritm, iar consecințele pot fi extrem de grave.

5.Tusea
Cu sau fără șuierături, tusea nejustificată poate fi semnul unei boli de inimă.

Ce ne îmbolnăvește

Cei trei factori principali care duc la apariția bolilor cardiovasculare sunt:
Fumatul: Statisticile arată că 32% dintre bărbații cu vârsta de peste 15 ani și aproximativ 10% dintre femeile din aceeași categorie de vârstă au acest viciu. Totodată, 25 % dintre adolescenții de 15 ani precum și 15% dintre adolescentele de 15 ani fumează.

Dieta: În ceea ce privește dieta românilor, 36% dintre aceștia consumă legume o dată pe zi și 15 % din ei consumă de două ori pe zi. Belgia consumă în proporție de 10,2% de cel puțin două ori pe zi și 72,5% din populație consumă o dată pe zi legume.

Sedentarismul: Conform Eurobarometrului efectuat de către Societatea Europeană de Cardiologie, România se află sub media europeană în ceea ce privește efectuarea exercițiilor fizice. 8% din populația României face exerciții de cel puțin cinci ori pe săptămână, 6% de cel puțin trei sau patru ori pe săptămână, 7% o dată sau de două ori pe săptămâna. 49% dintre români nu fac sport niciodată.

Soluția? Stent bioresorbabil

În ultimii ani s-a constatat o scădere semnificativă a vârstei la care debutează bolile cardiovasculare, în special cele cardiovasculare ischemice precum angina pectorală sau infarctul miocardic acut, de la 45 de ani, cum se observa în trecut, la 35 de ani, în prezent.

Odată cu creșterea incidenței bolilor cardiovasculare și scăderea vârstei de debut a acestora se simte o nevoie acută de tratamente revoluționare care să redea sănătatea pacienților în cât mai scurt timp. Unul dintre aceste tratamente de ultimă generație este reprezentat de stentul coronarian complet bioresorbabil.

Procedura se efectuează în sala de angiografie de către medicul intervenționist, se realizează printr-o puncție de 1-2 mm la nivelul mâinii sau piciorului, iar prin această puncție se introduc catetere de ghidaj (tuburi subțiri de plastic). Prin aceste catetere se livrează și se montează stenturile pe arterele inimii.

Beneficiul imens al procedurii este că tratează afecțiunea ischemică (îngustarea sau blocarea vaselor de sânge), iar pacientul se externează după doar 24 de ore.“, spune Dr. Marin Postu, specialist cardiolog, supraspecializat în Cardiologie Intervențională la Centrele de Excelență ARES București.

În ceea ce privește beneficiile stentului, acestea sunt caracterizate prin cele trei metode de comportament ale acestuia. La un an sau doi ani de la montare, acesta se dizolvă transformându-se în dioxid de carbon și apă, elemente biocompatibile. După montare se comportă ca o structură prin care poate circula liber sangele, tratând astfel afecțiunea cardiovasculară ischemică.

Eliberează timp de cateva luni un medicament antiproliferativ, adică împiedică creșterea excesivă a țesutului în interiorul stentului. Pentru prima dată în sistemul privat din Europa și în premieră națională în România, stenturile coronariene bioresorbabile au fost montate în cadrul Centrelor de Excelență ARES București.

52% dintre decesele în rândul femeilor sunt cauzate de bolile cardiovasculare

Sursa foto: blog.ogdenregional.com