E vremea când încheieturile dor, imobilizează și creează disconfort maxim. Reumaticii știu bine. Din păcate, puțini merg la medic, ignorând faptul că această boală duce la invaliditate. Mai mult decât atât, este o afecțiune care fură din calitatea vieții și, în special, din durata ei. Grav este că nu doar bolnavul are de suferit, ci întreaga lui familie.

Știm destul, dar nu deajuns despre bolile articulare

Cel mai complex raport global referitor la afecțiunile reumatismale, în special la artrita reumatoidă, arată că peste 60% dintre pacienţii români sunt mult mai informați decât restul europenilor, în vreme ce 70% au un plan de gestionare a bolii pe termen lung, stabilit împreună cu medicul lor. „Acest nivel de informare vine şi din faptul că mai mult de 90% dintre pacienţii cu artrită reumatoidă vizitează de cel puţin patru ori pe an un medic reumatolog. Diagnosticarea bolii în România se face cam în doi ani de la debutul bolii şi este extrem de important pentru pacienţi să menţină permanent legătura cu reumatologul pentru a ajunge cât mai repede la diagnosticul corect, pentru a începe tratamentul şi pentru a stabili împreună căi de a încetini evoluţia bolii”, spune dr. Cătălin Codreanu. Pe de altă parte, prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Președintele Societății Române de Reumatologie, crede că „frecvenţa bolilor reumatismale este în continuă creştere, pentru că asistăm la un proces de îmbătrânire a populaţiei.”

Ce poate fi?

Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară. Deși există metode moderne de tratament, oamenii se prezintă la medic atunci când deja e mult prea târziu. Cu o incidenţă de 2‐3 ori mai mare la bărbaţi, spondilita anchilozantă lovește persoanele tinere, în cea mai productivă perioadă a vieții. Evoluția bolii este severă și invalidantă. Cei afectați capătă un handicap ireversibil. Odată afectate, articulațiile nu mai pot fi recuperate. Iar artroza, cea mai frecventă suferință a lor, demonstrează asta. Este a doua cauză de invaliditate la vârste peste 50 de ani. Acestor boli li se adaugă și osteoporoza, preponderent întâlnită la femei.

Ține boala în frâu!

Chiar dacă nu se vindecă, bolile reumatice pot fi ţinute sub control. O primă condiţie este ca boala să fie diagnosticată din timp. Orice durere articulară persistentă trebuie să ne trimită la reumatolog. Alte simptome sunt reducerea mobilităţii articulare, dificultatea de a merge sau de a îndeplini activităţi profesionale ori casnice uzuale. Din păcate, şi în acest caz ne confruntăm cu fenomenul automedicaţiei, pacientul considerând că ştie ce trebuie să ia, fără a consulta un medic. Astfel, se expune riscului unor reacții adverse severe. Și, odată diagnosticată, boala presupune un tratament pe termen lung, la care aderența este obligatorie.

Costă prea mult

„Incidenţa bolilor reumatice e foarte mare, așa încât şi impactul socio‐economic e major. Costurile sunt impresionante, iar studiile au demonstrat că dimensiunea cheltuielilor generate de complicaţiile bolii, spitalizare, intervenţii chirurgicale şi reducerea veniturilor prin incapacitate de muncă depăşesc cu mult costurile determinate de consultaţiile medicale şi tratamentul intensiv al cazurilor incipiente, ceea ce subliniază eficienţa economică a profilaxiei şi tratamentului precoce, faţă de cel tardiv. Ţin să subliniez că diagnosticul precoce şi aplicarea timpurie a unor terapii eficace constituie singurele metode de oprire a evoluţiei acestor boli.”, spune dr. Cătălin Codreanu, Directorul Centrului Clinic de Boli Reumatismale București.

Sursa foto: arogyadham.in