Sedentarismul poartă o parte din vină, însă s-a deovedit că până și atleții performanți pot suferi de varice. Prin urmare, boala venoasă cronică nu iartă pe nimeni. Și cel mai important este să i se vină de hac încă de la primele semne.

În stadii avansate, fără tratament adecvat, boala venoasă cronică devine invalidantă. Ulcerul varicos și tromboflebita sunt cele mai frecvente și mai periculoase dintre consecințe. Cu cât boala venoasă este lăsată să avanseze, cu atât suprafața gambei afectate de leziuni este mai mare. Din păcate, de regulă, pacienții se prezintă la medic în aceste stadii grave, greu de tratat.

Picioare umflate?

Este avertismentul organismului, prin acumularea lichidelor în membrele inferioare. Inima, rinichii sau ficatul anunță că suferă. Diureticele nu sunt o soluție, avizul medicului, da! Căci boala venoasă cronică evoluează în timp. Și ceea ce crezi tu că înseamnă retenție de lichide poate fi de fapt un prim semn că boala venoasă cronică își face simțită prezența. La fel se întâmplă și cu mult prea des ignoratele senzații de picioare grele, arsuri, mâncărimi, furnicături sau dureri. Nici așa-numiții cârcei, mai ales în timpul nopții, nu sunt de ignorat. Iar faptul că iei tot felul de suplimente sau unguente – recomandate de oricine numai de medic nu – nu face decât să-ți agraveze boala.

Varicele trebuie tratate

În afara inconveniențelor de natură estetică, varicele creează și disconfort. Și prezintă și riscuri, dacă nu sunt tratate corespunzător. În general, apariția venelor dilatate la nivelul picioarelor anunță și boala venoasă cronică. Netratată, aceasta poate duce la migrarea unor cheaguri de sânge spre sistemul venos. Și pot apărea complicații precum afectarea severă a plămânului, insuficiența venoasă sau limfatică cronică, tromboza sau tromboflebita. Cu cât boala este lăsată să avanseze, cu atât suprafața gambei afectate de leziuni este mai mare. Din păcate, de regulă, pacienții se prezintă la medic în aceste stadii grave, greu de tratat.

Obligatoriu, la medic!

Date fiind consecințele nefaste ale amânării vizitei la medic, ar trebui să luăm măsuri din vreme. O discuție cu medicul de familie poate fi un prim pas. Dacă e cazul, acesta te va îndruma către un specialist flebolog. Numai acesta este în măsură să pună un diagnostic exact și să ofere tratamentul optim pentru tine. Așadar, nu are rost să lași problemele picioarelor să prindă rădăcini, dacă le poți elimina din vreme.

O investigație Doppler nu strică

Nu doare, nu îți răpește mult timp și vede cu precizie ce se întâmplă în interiorul venelor și arterelor. Este o ecografie. Chiar dacă te știi fără probleme, nu strică să o faci. Bineînțeles, numai la recomandarea medicului specialist. Mai ales dacă ai kilograme în plus, dacă fumezi, dacă petreci mult timp în picioare sau stând pe scaun. Medicul va analiza astfel fluxul circulației sângelui. O proastă circulație a sângelui dăunează întregului corp, din cap până-n picioare, deoarece parcursul oxigenului prin sânge către creier este îngreunat.

Sursa foto: Shutterstock