BPOC – Boala Pulmonară Obstructivă Cronică este o afecțiune gravă. Nu se poate vindeca și atacă bronhiile și plămânii. BPOC afectează capacitatea respiratorie. Aceasta se reduce progresiv. Iar în lipsa tratamentului, conduce la invaliditate și moarte prematură.

Cum recunoaștem Boala Pulmonară Obstructivă Cronică?

Boala Pulmonară Obstructivă Cronică este o boală care în lipsa diagnosticării și instituirii unui tratament care să asigure controlul simptomelor, poate afecta, pe rând toate organele. Pacienții cu BPOC pot prezenta și numeroase alte afecțiuni asociate. Bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea arterială, osteoporoza sau depresia-anxietatea se numără printre ele.

Simptomele BPOC includ:

  • tuse cronică
  • producție cronică de spută
  • șuierat
  • gâfâit
  • senzație de sufocare, apărută de regulă brusc, pe fondul unei oboseli accentuate
  • toleranță la efort din ce în ce mai redusă

„BPOC este o boală perfidă, cu multe fețe. De multe ori este depistată în stadii avansate, când capacitatea respiratorie este afectată major. Necunoașterea, confundarea sau chiar ignorarea simptomelor este o mare problemă pentru depistarea BPOC. Iar în acest sens creșterea gradului de informare și conștientizare a  populației la risc și a populației în general este extrem de importantă.

Prin campaniile pe care le derulează, Societatea Română de Pneumologie își propune să contribuie la îmbunătățirea acestor capitole și a depistării precoce. BPOC nu se poate vindeca, dar se poate ține sub control, cu succes, prin tratament. Iar un diagnostic timpuriu, în cazul BPOC, poate salva vieți.”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Cine riscă mai mult

Expunerea la factori poluanți, precum fum de tutun și la alte particulele și gaze toxice, poluante care pot fi inhalate, sunt principalii factori de risc pentru BPOC. Astfel, profilul persoanelor cu risc pentru BPOC este:

  • vârsta de peste 40 ani
  • fumători, foști fumători
  • expunere îndelungată la alte tipuri de fum: pulberi, poluare, noxe
  • manifestări/simptome specifice BPOC: tuse cronică, producţie cronică de spută, tusea matinală a „fumătorului”, senzaţie de lipsă de aer.

BPOC afectează mai grav femeile. În special femeile din mediul rural au de suferit. Mai ales dacă gătesc sau se încălzesc cu foc pe bază de lemn, cărbune sau gaz lampant.

Consultarea medicului este obligatorie în cazul în care sunt observate aceste semne. Diagnosticarea timpurie este fundamentală pentru a putea controla eficient boala. Căci BPOC ajunge să limiteze capacitatea de a lucra, de a desfășura activitățile de zi cu zi.

Mergi la medic cât nu e prea târziu

Societatea Română de Pneumologie (SRP) trage un nou semnal de alarmă, „Toți împreună pentru a pune capăt poverii BPOC!” cu prilejul Zilei Mondiale a BPOC, marcate anul acesta pe plan internațional în 20 noiembrie.

„8.3% dintre românii peste 40 de ani suferă de BPOC. Afectează tot mai mulți oameni de la an la an și e responsabilă de peste 3 milioane de decese la nivel global. Un studiu arată că 89% din populație nu a auzit de această boală. Iar 85% dintre fumători nu au auzit nici ei de BPOC. În condițiile în care fumatul este principalul factor de risc pentru afecțiune!

Acest aspect este extrem de îngrijorător – ca să poți lupta împotriva unei boli atât de grave trebuie în primul rând să o cunoști. BPOC nu are simptome specifice. Iar rezultatul este că în multe cazuri pacienții ajung să fie diagnosticați destul de târziu. Mai ales că deseori simptomele sunt puse pe seama fumatului sau a înaintării în vârstă. Este esențial ca persoanele din profilul de risc, dacă observă semne care pot indica BPOC, să se prezinte la medic cât mai repede.”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Testează-te gratuit!

Spirometria este un test de bază în explorarea funcției respiratorii. Și se face cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Testul evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Este o procedură simplă, neinvazivă, rapidă și nu doare. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul unei piese bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire atât de puternic şi atât de rapid, încât să-şi simtă plămânii complet goliţi de aer, după care să respire din nou relaxat.

23 – 24 noiembrie 2019, spirometrii gratuite, pentru bucureșteni – testul de 2 minute, care poate depista BPOC și poate salva vieți

Societatea Română de Pneumologie continuă campania „Tu știi câți ani au plămânii tăi?”, menită să sprijine depistarea precoce a BPOC și creșterea informării cu privire la această afecțiune.

În cadrul campaniei, medicii pneumologi fac spirometrii gratuite, o investigație extrem de importantă pentru depistarea bolii, care poate salva vieți. Testarea li se adresează în special fumătorilor, celor trecuți de 40 de ani.

Bucureștenii sau oricine se află în trecere prin capitală, sunt așteptați sâmbătă, 23, și duminică, 24 noiembrie, între orele 09 și 17, în Piața Unirii – în fața magazinului Unirea (la colțul dinspre Bulevardul Unirii), pentru a beneficia de o spirometrie gratuită. Testul este neinvaziv și durează aproximativ două minute.

Sursa foto: Shutterstock