În ceea ce priveste sanatatea orala, situatia ideala ar fi ca toate eventualele probleme stomatologice sa fie rezolvate inainte de sarcina. Un motiv major este acela ca anumite proceduri asociate cu tratamentul stomatologic, de la radiografii pana la administrarea de analgezice sau anestezice pentru interventii chirurgicale, sunt pot fi contraindicate pe durata sarcinii si a alaptarii, cu precadere in primul si in ultimul trimestru. Dezvoltarea bolii parodontale este un caz particular, cu importanta crescuta, deoarece, pe de o parte, schimbarile specifice in sarcina contribuie la avansarea bolii, iar pe de alta parte, aceasta afectiune este periculoasa nu doar pentru mama ci si pentru fat.

Boala parodontală în sarcină e periculoasă

”Anumite schimbari ce au loc pe parcursul sarcinii pot sa influenteze in mod negativ sanatatea dentara. Și sa contribuie la aparitia unor afectiuni specifice. Fluctuatiile hormonale (o crestere in progesteron) si scaderea calciului (necesar pentru dezvoltarea fatului) amplifica susceptibilitatea gingiilor si a osului fata de placa bacteriana. Astfel ca riscul de gingivita si chiar boala parodontala este crescut. Gingiile inflamate, iritate, care sangereaza in timpul periajului, pot indica prezenta gingivitei.

Daca exista infectii la nivel subgingival, inseamna ca deja s-a ajuns la boala parodontala. Placa bacteriana si tartrul dentar sunt factori care determina gingivita. Infectia bacteriana netratata duce la formarea bolii parodontale. Care afecteaza complexul ligamentului parodontal ( gingia, osul si ligamentul). Și duce la mobilitatea si chiar pierderea dintilor. Atat aparitia gingivitei, cat si avansarea acesteia spre boala parodontala in cazul in care era deja prezenta, sunt foarte probabile in timpul sarcinii”, a explicat Dr. Gabriel Cojocariu, medic stomatolog, coordonatorul echipei chirurgicale de la Clinica Dentica.

Fătul are de suferit

Cel mai ingrijorator risc asociat cu boala parodontală în sarcină priveste sanatatea fatului. Pe baza studiilor realizate de-a lungul anilor, Academia Americana de Parodontologie (AAP) si Federatia Europeana de Parodontologie(FEP) recunosc riscul de nastere prematura si de nastere a unui bebelus cu greutate scazuta, in cazul femeilor care sufera de boala parodontala. Și recomanda femeilor insarcinate mentinerea unei bune sanatati orale.

Potrivit acestor studii, femeile gravide care sufera de boala parodontală în sarcină sunt mai predispuse sa nasca inainte de termen. Sau sa nasca bebelusi cu o greutate sub limita normala. Riscul fiind cu atat mai mare cu cat boala este mai avansata. Este bine cunoscut faptul ca nasterea prematura sau cu o greutate sub cea normala este asociata cu riscuri de sanatate pe termen lung pentru bebelus. Conexiunea dintre boala parodontala si aceste riscuri pentru fat nu a fost stabilita cu exactitate. Însa principalul mecanism pare a fi trecerea bacteriilor de la nivel subgingival in sange, pana la uter.

Atat medicii stomatologi cat si medicii ginecologi subliniaza importanta prevenirii si tratarii bolii parodontale in sarcina. Comunicatul lansat de AAP si FEP precizeaza faptul ca tratamentul non-chirurgical al bolii parodontale este sigur pentru femeile insarcinate si important pentru mentinerea unei stari de sanatate optime.

”Asadar, atat pentru femeile care intentioneaza sa aiba un copil, cat si pentru femeile deja insarcinate, se recomanda o vizita cat mai din timp la medicul stomatolog, pentru identificarea eventualelor semne ale bolii parodontale. Pericolul acestei afectiuni este ca poate avansa fara simptome dureroase, pana cand dintii sunt deja in pericol. Cel mai bun mijloc de preventie este igiena corespunzatoare, realizata regulat. Periajul ca atare nu este suficient, ci trebuie curatate si spatiile interdentare, cu ajutorul atei dentare.

Periajul profesional realizat la anumite interval de timp, impreuna cu detartrajul si fluorizarea, indeparteaza tartrul si previne, astfel, boala parodontala. Controlul de rutina si procedurile de curatare profesionala pot fi realizate de-a lungul sarcinii si sunt recomandate, in scop preventiv”, a continuat Dr. Gabriel Cojocariu.

Sursa foto: Shutterstock