Cam un sfert din populație a rămas fără măcar un dinte. Iar jumătate dintre români au o formă mai ușoară sau mai agresivă de boala parodontală. Ce este această afecțiune? Cum poate fi identificată? Care este cel mai potrivit tratament? Sunt întrebări la care specialistul stomatolog are răspuns.

Ce înseamnă boala parodontală?

„Aceasta este o afecţiune de tip inflamator a țesutului moale și osos care încojoară dintele. Se manifestă la nivelul ţesuturilor de susţinere a dinţilor (gingie, ligament parodontal, os alveolar). Și este determinată de placa dentară formată din bacterii patogene. Prima fază a bolii este gingivita. Adică o inflamaţie a gingiei. Și se manifestă prin modificarea consistenţei acesteia, inflamarea papilelor interdentare, mâncărime, usturime şi sângerări. Într-o fază avansată, afecţiunea provoacă retracţia gingivală, pungi parodontale şi distrugerea osului alveolar. În final, netratată, aceasta conduce la expulzarea dinţilor din alveolele dentare.”, a explicat Dr. Gabriel Cojocariu, medic specialist Chirurgie şi Implantologie Orală, Coordonatorul Echipei Chirurgicale din cadrul clinicii Dentica.

Tratamentul poate cuprinde antibiotice pe cale locală sau generală, alte categorii de medicamente (antiinflamatoare, antialergice), precum și manopere de curățare locală prin chiuretaje și aplicări de substanțe antiseptice, biostimularea regenerării cu ajutorul tratamentului laser sau chiar manopere chirurgicale de regenerare osoasă și tisulară ghidată (adiții osoase, grefe gingivale)”, a continuat Dr. Gabriel Cojocariu.

Cum previi boala parodontală

Primul pas este să ai grijă la igiena dentară (vizită la 6 luni la medicul stomatolog, detartraj regulat și periaj dentar de două ori pe zi).

În plus, la primele semne care indică faptul că ceva e în neregulă cu dantura ta (sângerare/ inflamarea gingiilor) poți să soliciți medicului tău testul de bacterii, care identifică tipurile de agenți patogeni care populează cavitatea bucală si pungile parodontale ale pacientului. Acesta poate identifica până la 12 tipuri de bacterii distincte extrem de periculoase pentru sănătatea suportului dentar.

În situația în care ai primit deja diagnosticul de boală parodontală, testul este relevant deoarece ajută la identificarea corectă și precisă a tratamentului medicamentos local și general pe care acesta să-l urmeze.

Sursa foto: Dentica