Dacă ai aceste simptome, mergi la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat. Boala inflamatorie pelvină (BIP) este o infecție care afectează organele reproductive feminine. De obicei, este cauzată de o infecție bacteriană. De aceea, este bine să faci analizele necesare pentru a ști cu siguranță cauza. În plus, dr. farmacist Ovidiu Bojor îți recomandă plante care te pot ajuta când ai această problemă.

Simptome că ai boala inflamatorie pelvină

Uneori, boala inflamatorie pelvină nu prezintă niciun simptom. Dar cele mai obișnuite sunt acestea:

  • dureri surde la nivelul abdomenului inferior sau de spate;
  • durere la contact sexual sau la urinare;
  • secreții vaginale neobișnuite (de culoare galbenă sau verde, cu un miros distinct);
  • menstruație neregulată;
  • febră;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • stare generală de oboseală.

Mugurii de plop, acțiune antibacteriană

Mugurii de plop conţin un ulei esențial, care are acțiune antibacteriană și antiseptică. Au și acid salicilic, ceea ce explică proprietățile lor analegzice și antiinflamatoare. Se utilizează sub formă de infuzie sau decoct dintr-o lingură de muguri la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Ceaiul este contraindicat celor care au alergie la produsele apicole, pentru că poate conține polen. Se găsesc și sub formă de preparate gemoterapeutice, care se utilizează conform indicațiilor din prospect.

Usturoiul, efect antibiotic

Usturoiul este eficient în tratarea inflamațiilor pelvine, datorită faptului că este un eficient bactericid și antibiotic. Mai mulți compuși chimici pe care îi conține ajută la distrugerea bacteriilor. Totodată, mențin flora vaginală benefică. Consumă cel puțin doi-trei căței de usturoi în fiecare zi. În plus, poate fi folosit extern, după cum urmează: prăjește trei căței de usturoi în puțin ulei până se rumenesc. Strecoară și păstrează uleiul. Când s-a răcit înmoaie un tampon intern în el și introdu-l în vagin. Lasă să acționeze aproximativ două ore. Îndepărtează tamponul și clătește cu apă curată. Repetă procedeul zilnic, până la vindecare.

Antiinflamatoare naturale pentru

boala inflamatorie pelvină

”Coaja de salcie conține salicină și derivați. De aceea, are acțiune antipiretică și analgezică și este recomandată în tratarea durerilor uterine. Se face un decoct din coajă mărunțită (două linguri la o cană cu apă). Se iau cinci-șase linguri de ceai pe zi. Se poate administra şi sub formă de pulbere: câte o jumătate de linguriţă, de trei ori pe zi. Nu prezintă contraindicații, decât la persoanele sensibile la aspirină. Extractele hidralcoolice liofilizate din frunze de roiniță au acțiune sedativă, antiinflamatoare, analgezică și antispastică. Relaxează musculatura netedă uterină. Se utilizează sub formă de infuzie preparată dintr-una sau două linguri de frunze uscate la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi, după masă. Seara, înainte de culcare, se mai poate bea o cană cu ceai de roiniță îndulcită cu miere. Extractul fluid de Melissa officinalis se găsește în magazinele cu produse naturale și se ia conform prospectului. Nu se cunosc efecte secundare, nici restricții în sarcină și alăptare.”