Până și cea mai mică dereglare a tranzitului intestinal ar trebui să ne pună pe gânduri și, mai ales, să ne trimită la medic. Și asta pentru că, fie că vorbim despre constipație, fie despre diaree ori banala balonare, acestea pot fi semne de debut ale unor boli foarte grave, printre care boala celiacă ce presupune o dietă fără gluten.
Intoleranță la gluten sau boala celiacă?
Cunoscută și ca sprue celiac, enteropatie gluten sensibilă, enteropatie glutenică sau sprue nontropical, celiachia e o boală digestivă genetică, autoimună, care afectează intestinul subțire și, prin leziunile pe care le produce, împiedică absorbția substanțelor nutritive din alimente. Suferinzii nu tolerează glutenul, acea proteină din cereale, regăsită și în anumite produse de uz zilnic, precum vitamine, medicamente și chiar în rujul de buze. Deși se poate trăi cu ea ani în șir, fără a da niciun semn, se declanșează după o intervenție chirurgicală, naștere, infecție virală sau după un stres emoțional puternic.
Simptomele se confundă ușor
Oboseala, balonarea, lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, anemierea, amețelile, deshidratarea sunt semne ușor de trecut cu vederea, fiind adesea considerate pasagere. Însă acestea sunt simptome comune, ce pot pune în încurcătură chiar și specialiștii. Iar netratată, în timp, boala celiacă poate da complicații grave, precum malnutriția, anemia, osteoporoza, avortul spontan, probleme hepatice și chiar cancer de intestin. Pe de altă parte, ținând seama că prin diaree nu se pierde doar apă, ci și substanțe nutritive, o consecință a acesteia este scăderea imunității, care favorizează îmbolnăvirea. Prin urmare, vizita la medic e cel mai important pas de făcut în astfel de situații. În prezenţa simptomelor care pot fi asociate cu celiachia, un diagnostic iniţial de intoleranţă la gluten se obţine, adesea, doar în baza testelor de sânge. Cu toate acestea, se poate obţine un diagnostic definitiv doar în baza unei biopsii intestinale. Din fericire, odată stabilit diagnosticul corect, boala poate fi ținută sub control, fără medicamente, dacă se respectă o dietă strictă fără gluten, toată viața.
Consecințele sunt grave
„Manifestările digestive ale bolii celiace cuprind: diaree, constipaţie, flatulenţă, balonare, dureri abdominale recurente, inapetenţă, sindrom de malabsorbţie mai mult sau mai puţin zgomotos. Manifestările extradigestive generează deseori confuzii de diagnostic nefiind sugestive pentru o potenţială intoleranţă alimentară şi întârziind semnificativ diagnosticul: depresie, ataxie, dureri articulare, fatigabilitate, osteoporoză precoce, amenoree primară, infertilitate, avorturi recurente, unghii friabile, eroziuni ale smalţului dentar la dentiţia definitivă, anemie feriprivă neexplicată şi rezistentă la tratamentul cu fier administrat oral, hepatită neexplicată. La copii se asociază eşecul creşterii staturale, stagnare sau scădere în greutate, iritabiliate, nervozitate, randament şcolar scăzut.”, spune dr. Alina Stăncescu Popp, Şef de lucrări UMF „Carol Davila”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”.
Sursa foto: 123rf.com