Noul studiu susține că, deși Italia și Spania au depășit vârful epidemiilor lor, Marea Britanie este încă la început și se va confrunta cu un număr tot mai mare de decese, scrie Telecinco, citată de Rador.

Astfel, țările care se apropie de apogeul pandemiei de coronavirus în acest val al epidemiei sunt Olanda, Irlanda, Austria și Luxemburg, arată sursa citată.

Republica Cehă și România sunt la jumătatea traiectoriilor așteptate. Alte națiuni, cum ar fi Marea Britanie, Germania, Norvegia și Grecia, sunt încă într-un stadiu incipient în traiectoria lor și se vor confrunta cu o creștere rapidă a ratei de decese când vor ajunge la vârf în perioada maximă între a doua și a treia săptămână a lunii aprilie.

Moment critic, a treia săptămână din aprilie

În Europa, rata maximă zilnică de decese de la COVID-19 se va înregistra în a treia săptămână a lunii aprilie.

În plus, pandemia se va răspândi din sudul continentului, potrivit unui nou studiu condus de Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății (IHME) al Universității Washington din Seattle (SUA).

Analiza se bazează pe o gamă largă de surse de informații, cum ar fi guvernele locale și naționale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), declarații oficiale privind implementarea politicilor de distanțare socială și date privind ratele de mortalitate specifice pe vârste din China, Italia, Coreea de Sud și SUA.

IHME a început să facă proiecții despre impactul pandemiei în Statele Unite la 26 martie. Noile estimări reprezintă primul set de prognoze pentru Europa și se bazează pe modelarea vârfului ratelor de deces și a utilizării spitalului în Wuhan, orașul chinez unde a fost descoperit virusul, precum și în șapte locații europene care au ajuns la punctul maxim de decese zilnice: Madrid și Castilia-La Mancha (Spania); și Toscana, Emilia-Romagna, Liguria, Piemonte și Lombardia (Italia).
Dintre aceste opt locații de vârf, doar una, Wuhan, a adus cazurile noi aproape de zero.

Bilanț înfiorător

Noul anunț susține că aproximativ 151.680 de oameni vor muri în timpul ceea ce cercetătorii numesc primul val al bolii. În comparație, se estimează că SUA vor avea 81.766 de decese. „Se pare că numărul de decese în Europa va depăși proiecțiile noastre pentru Statele Unite”, spune Christopher Murray, directorul IHME. „Aceasta în ciuda scăderii deceselor care se produce acum în Italia și Spania”, completează el.

Numărul deceselor în multe țări este agravat de cererea de resurse spitalicești „mult peste disponibilitate”. Studiul arată, de exemplu, că în Marea Britanie este de așteptat o cerere maximă de 102.794 paturi de spital necesare, comparativ cu 17.765 disponibile; 24.544 paturi UCI în comparație cu cele 799 disponibile și 20.862 de ventilatoare – în prezent fără cifre cu cele disponibile.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Vezi și Matematica virusului Covid-19. Ce spun simulările: din 8 aprilie trecem de 5000 de infectați. La finele lui aprilie trecem de 1000 de decese. Când e vârful și când se termină totul

Citește și: