Din bătrâni se spune că râsul este cel mai bun medicament. Dar ce spun oamenii de știință? Deși râsul nu poate vindeca, să spunem, cancerul, are beneficiile râsului pentru sănătate sunt dovedite cu ajutorul științei. Este benefic pentru inimă, creier, dar și pentru relațiile sociale și dă un sentiment general de bunăstare.

Beneficiile râsului pentru sănătate dovedite științific

Râsul este considerat un semn al fericirii, dar o și aduce. Râsul provoacă eliberarea unor neurotransmițători care dau starea de bine:

  • dopamina, care ajută creierul să proceseze răspunsurile emoționale și să ne dea senzația de plăcere;
  • serotonina, care ne susține starea de spirit pozitivă;
  • endorfinele, care calmează durerea, stresul și induc euforie. Un studiu recent a arătat chiar că râsul cu alții eliberează endorfine prin receptorii opioizi, ceea ce sugerează că euforia produsă de râs este ca un narcotic – dar fără dezavantajele evidente ale acestuia din urmă.

Citește și: 6 cele mai frumoase saline din România

Râsul face bine la inimă

Dincolo de inducerea bunei dispoziții, râsul poate ajuta la prevenirea unui infarct. Provocările zilnice pot duce la stres cronic. Ele declanșează continuu răspunsul nostru de ”luptă sau fugă”, determinând la rândul lor vasele de sânge să se contracte și tensiunea arterială să crească. Acest lucru poate duce la nenumărate probleme de sănătate, inclusiv un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral. Dar, la fel ca medicamentele care scad colesterolul și exercițiile aerobe, un râs bun poate contracara efectul stresului. În 2005, cercetătorii de la Universitatea din Maryland Medical Center au descoperit că râsul crește fluxul de sânge prin dilatarea căptușelii interioare a vaselor. Inima nu trebuie să pompeze la fel de tare, ceea ce reduce tensiunea arterială.

Citește și: Suntem mai fericiți când suntem la mare

Beneficiile râsului pentru sănătate: calmează durerea

Râsul este, de asemenea, un antidot împotriva durerii și, astfel, ne crește rezistența. Un studiu al Universității Oxford din 2011 a arătat că pragurile de durere ale subiecților au fost semnificativ mai mari după râs, datorită acelui efect opiaceu mediat de endorfină. Un hohot de râs care îți zguduie tot corpul este ca un mic antrenament la sală. Lucrează mai multe grupe musculare, inclusiv abdomenul, spatele, umerii, diafragma și mușchii feței.

Râsul prelungește viața

Când cineva începe să râdă, alții vor râde, chiar dacă nu sunt siguri despre ce este vorba. Râsul este, la propriu, contagios. Ajută la crearea conexiunilor sociale vitale pentru sănătatea noastră fizică și mentală. Ne întărește sistemul imunitar și ne prelungește viața. Oamenii care se simt mai conectați cu ceilalți au o stimă de sine mai mare, rate mai mici de anxietate și depresie și sunt mai empatici.

Sursa foto: 123rf.com