”Hippocrate recomanda ridichea în hidropizie. Dioscoride o aprecia pentru proprietatea de a stimula apetitul, a favoriza digestia şi a calma tusea”,  spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. Într-adevăr, medicii din vechime nu se înșelau. Citește și tu despre beneficiile pentru sănătate ale ridichilor negre.

Citește și: Beneficiile pentru sănătate ale muștarului. Utilizează-l și tu!

Beneficiile pentru sănătate ale ridichilor negre. Tratează afecțiuni digestive

”Pe cale internă, ridichile negre sunt excelente în tratarea pietrelor la bilă sau rinichi. Mai sunt utile în afecţiuni hepatice. Se citează folosirea ridichilor şi în atonia stomacului (deci pentru aşa-numitele „stomacuri leneşe”), ca şi în aerofagie. Erau bine-cunoscute și atunci pentru proprietăţile pectorale, adjuvante de real folos în bronşită, tuse, cataruri ale căilor respiratorii, chiar şi în astm. Se consumă, ca atare rase (eventual amestecate cu mere). Se consumă ca atare. Pentru litiază biliară sau renală se face suc care se consumă amestecat cu suc de morcovi în părți egale. Se iau 30-40 g cu 15 minute înainte de mesele principale,” scrie farmacistul. Mai poți prepara un suc (amestecat cu suc de morcovi) ridichi pentru litiază biliară sau renală. Se iau 30-40 g cu cca 15 minute înainte de mese.

Citește și: 7 utilizări pentru sănătate ale ridichilor de iarnă

Beneficiile pentru sănătate ale ridichilor negre în tratarea bolilor de plămâni

”Sirop pectoral, din ridichi tăiate felii peste care se presară zahăr şi se acoperă; după 24 de ore se strânge sucul care s-a lăsat, administrându-se 3-4 linguriţe pe zi. De asemenea, pentru proprietăţi pec-torale, în medicina populară se recomandă să se scobească o ridiche mai mare, să se umple cu zahăr (cu miere) şi hrean. Se coace, iar apoi se strânge sucul care se depozitează. Se administrează 3-4 linguriţe pe zi. Tot în medicina tradiţională se reco-mandă aplicaţii locale cu ridichi rase în dreptul plămânilor (pentru pneumonii) sau în dreptul ficatului (pentru stările congestive ale acestuia)”, recomandă dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com