Află și alte beneficiile pentru sănătate ale lavandei și cum o poți utiliza. Au fost demonstrate beneficiile medicinale ale utilizării lavandei pentru tratarea anxietății, infecțiilor fungice, căderii părului și a rănilor. Mai este utilizată frecvent pentru anxietate, stres și insomnie. Este, de asemenea, indicată în depresie, demență senilă, durere după operație și multe alte afecțiuni.

Beneficiile pentru sănătate ale lavandei: antiseptic și antiinflamator

Uleiul de lavanda are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare, care pot ajuta la vindecarea arsurilor minore și a mușcăturilor de insecte. Cercetările sugerează că poate fi utilă pentru tratarea anxietății, insomniei, depresiei și neliniștii. Unele studii sugerează că ceaiul de lavandă poate fi un adjuvant în tratarea problemelor digestive precum vărsături, greață, gaze intestinale, diaree și balonare. În plus, ameliorează durerile de cap, de dinți și cele provocate de entorse.

Liniștește sistemul nervos

S-a constatat că lavanda afectează pozitiv sistemul nervos parasimpatic. Acesta controlează procesele asociate cu anxietatea, cum ar fi ritmul cardiac, ritmul respirației și secreția hormonală. De aceea, poate ajuta la reglarea acestora prin restabilirea unei stări de echilibru. Duce la scăderea ritmului cardiac, a nivelurilor de adrenalină și la încetinirea respirației. S-a demonstrat că parfumurile și uleiul esențial de lavandă reduc anxietatea înainte de o consultație stomatologică.

Citește și: Detoxifică organismul și relaxează-ți psihicul cu uleiul esențial de lavandă

Beneficiile pentru sănătate ale lavandei: efect antidepresiv

Cercetările sugerează că lavanda poate fi benefică ca tratament complementar pentru depresia ușoară până la moderată. Aromoterapia cu lavandă are un efect benefic asupra insomniei și al depresiei. Un alt studiu a indicat că lavanda are un efect antianxiolitic și antidepresiv. S-a demonstrat că lavanda administrată pe cale orală timp de 6 săptămâni a îmbunătățit sănătatea mintală generală și calitatea vieții la 50 de pacienți cu tulburare de stres post-traumatic. Poate ajuta în tratarea sindromului premenstrual și a simptomelor în menopauză.

Lavanda, benefică pentru piele

Un studiu american a constatat că uleiul de lavandă ar putea fi eficient în combaterea infecțiilor rezistente la antifungice. Cercetătorii au descoperit că uleiul a fost letal pentru o serie de tulpini care pot provoca boli la nivelul pielii. Un alt studiu a observat că uleiul de lavandă poate avea un efect de accelerare asupra vindecării rănilor. În plus, poate fi eficient în tratarea alopeciei. Poate promova creșterea părului cu până la 44% după 7 luni de tratament.

Cum utilizezi lavanda

Pentru a te bucura de beneficiile pentru sănătate ale lavandei, prepară o infuzie din una-două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Uleiul esenţial se administrează în cantitate de 1-4 picături pe o linguriţă cu zahăr. În plus, intră în compoziţia unor ceaiuri medicinale, produse farmaceutice de uz intern sau extern. Extern, în fitobalneologie, se recomandă în probleme de circulație sangvină, dar și pentru relaxare. Se adaugă 20-100 g flori la 20 l apă de baie. Pentru prevenirea căderii părului, se amestecă o cantitate egală de ulei esențial de lavandă cu ulei purtător (de jojoba sau de cocos). Se masează scalpul cu el și se lasă să acționeze timp de 5-10 minute. Se clătește bine.

Citește și: Beneficiile pentru sănătate ale uleiului esențial de trandafiri

Beneficiile pentru sănătate ale lavandei: Stimulează digestia

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Uleiul esențial de lavandă are  acţiune sedativă şi antiflatulentă. Cercetările clinice moderne care au investigat efectele neurofizice ale uleiului esenţial au ajuns la concluzia că, pe lângă efectele sedative, are și acțiune de stimulare a secreției bilei și de eliminare e acesteia. Utilizarea internă a florilor de levănţică este aprobată de toate comisiile de specialitate în insomnie şi în iritaţiile stomacale de natură nervoasă, în sindromul Roemheld, în meteorism şi în disconfort intestinal,” scrie acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Precauții necesare atunci când folosești lavandă

Chiar dacă nu sunt contraindicații, trebuie să fii atentă pentru există interacțiuni cu medicamente care induc somnolență, cum ar fi benzodiazepinele sau barbituricele, și cu medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale. Dacă iei un astfel de tratament, solicită sfatul medicului înainte de a folosi lavandă. În plus, utilizarea repetată a uleiului de lavandă pe piele ar putea declanșa ginecomastia prepubertală, o afecțiune care determină mărirea țesutului mamar la băieți.

Siguranța administrării de lavandă în timpul sarcinii sau în timpul alăptării nu a fost confirmată. Discută despre utilizarea oricăror uleiuri esențiale, plante medicinale sau suplimente alimentare cu medicul, dacă ești însărcinată sau alăptezi. În plus, medicii îi sfătuiesc pe pacienți să nu mai folosească lavandă cu cel puțin două săptămâni înainte de o operație.

Sursa foto: 123rf.com