Valoarea energetică a 100 g struguri este de 70 kcal, din care se resorb în organism 90%. Strugurii au un rol deosebit asupra aparatului digestiv. Au calități tonic-aperitive și stomahice. Sunt utili în dispepsii, atonii gastrointestinale. Efectul lor este de asemenea binefăcător şi în hepatite sau chiar în ascitele consecutive unor hepatite, deoarece au totodată şi proprietăţi coleretic-colagoge”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și: Beneficiile vinului roșu pentru sănătate. Sunt de-a dreptul uimitoare!

Beneficiile consumului de struguri. Ce boli pot trata

Proprietăţile diuretice şi depurative marcante fac din struguri un adjuvant de preţ în afecţiunile renale (inclusiv litiaze), în bolile de piele, artritism, reumatism şi gută.

Au o acţiune hipotensoare şi de scădere a colesterolului în colesterolemie şi ateroscleroză.

Pentru influenţa favorabilă asupra metabolismului, se recomandă în obezi-tate şi avitaminoze.

Mai sunt şi variaţii în funcţie de sol şi varietăţi. Astfel, strugurii mai acizi de pe soluri reci, argiloase, mai improprii pen-tru viţa de vie, sunt laxativi sau chiar purgativi, pe când la cei crescuţi pe soluri calcaroase predomină proprietăţile diuretice şi depurative.

După varietate, cei albi sunt stimulenţi, cei negri sunt astringenţi datorită taninului şi în mod deosebit tonici. Sucul de aguridă are pro-prietăţi diuretice marcante, combate obezitatea, iar diluat cu apă dă o băutură revigoratoare.

Strugurii stafidiţi au proprietăţi pectorale, calmând tusea.

Citește și: De ce este armurariul o plantă-minune? Iată beneficiile sale

Beneficiile consumului de struguri. Cum îi utilizezi intern

Se consumă ca atare. În obezitate mănâncă 2 zile pe săptămână doar 1 kg struguri zilnic.

Cura cu must este importantă pentru efectul diuretic, depurativ şi antisclerotic. Se începe cu 0,5 l zilnic, în 3 reprize, cu o oră înainte de mese. Apoi se creşte progresiv până se ajunge, după cca 2 săptămâni, la 2 litri zilnic. Cantitate se menţine astfel 2-3 zile fără a se mai consuma altceva. După acest nivel maxim se revine apoi la cantitatea iniţială de care se profită cât mai ţin strugurii.

Citește și:

Poți găti și: Dulciuri delicioase cu struguri. Prepară-le neapărat toamna aceasta!