Datorită profilului nutritiv notabil, beneficiile consumului de quinoa sunt notabile. Ele sunt susținute de cercetări. Faptul că nu conține gluten este un plus. Quinoa face parte din aceeași familie de plante ca sfecla și spanacul, dar este foarte diferită de aceste legume. Din punct de vedere tehnic, quinoa este ceea ce se numește o pseudocereală.
Aceste plante sunt diferite din punct de vedere botanic față de cereale, cum ar fi ovăzul și orezul, dar sunt tratate ca atare, deoarece sunt atât de asemănătoare, atât din punct de vedere nutrițional, cât și din punct de vedere culinar.
Ce conține quinoa
Beneficiile consumului de quinoa vin din combinația unică de carbohidrați bogați în nutrienți și fibre, alături de proteine vegetale și grăsimi sănătoase. O cană (185 grame) de quinoa fiartă conține următoarele:
Calorii: 222
Grăsime: 3,6 g (5% din necesarul zilnic)
Sodiu: 13 mg (1%)
Carbohidrați: 39 g (14%)
Fibră: 5 g (19%)
Glucide: 1,6 g
Proteine: 8,1 g (16%)
Calciu: 31,45 mg (2%)
Fier: 2,76 mg (15%)
Potasiu: 318 mg (7%)
Beneficiile consumului de quinoa. Poate reduce riscul bolilor cronice
Pe lângă vitaminele și mineralele sale, quinoa conține antioxidanți antiinflamatori. Aceștia poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, care dăunează celulelor și poate duce la boli grave. Din acest motiv, consumul de quinoa poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, inclusiv cancer, boli de inimă, diabet de tip 2 și obezitate.
Citește și: 10 alimente care îmbunătățesc fertilitatea
Întreține sănătatea inimii
Oamenii de știință au descoperit că suplimentarea dietelor adulților cu quinoa a redus greutatea corporală, grosimea taliei, colesterolul total, colesterolul „rău” (LDL), trigliceridele (grăsimile din sânge) și nivelurile de insulină din sânge.
Beneficiile consumului de quinoa. Ajută la reglarea glicemiei
Quinoa are, de asemenea, un indice glicemic scăzut (IG) de 53. IG al unui aliment indică cât de rapid crește glicemia după ce consumi un aliment care conține carbohidrați. Capacitatea quinoa de a ajuta la reglarea zahărului din sânge este unul dintre motivele pentru care este adesea recomandată persoanelor cu diabet sau prediabet.
Citește și: Beneficiile pentru sănătate ale consumului de hrișcă
Este o opțiune fără gluten
Deoarece quinoa nu conține gluten în mod natural, poate fi utilizată ca sursă bogată în nutrienți, fibre și carbohidrați complecși pentru persoanele cu boală celiacă, care trebuie să evite glutenul. Este, de asemenea, o opțiune bună pentru persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiacă.
Sursa foto: 123rf.com