Beneficiile busuiocului pentru sănătate. Busuiocul este o plantă folosită drept condiment, dar și medicinală. ”Uleiul esențial al acestei plante are acțiune antidepresivă, antispastică, carminativă (combate balonarea), digestivă, expectorantă, febrifugă, galactogogă (favorizează secreția de lapte la mamele care alăptează), profilactică în boli infecţioase. Este și un bun tonic pentru stomac”, constată dr. farmacist Ovidiu Bojor.
Citește și: De ce trebuie să folosești busuiocul în mâncare!
Ce spun studiile despre beneficiile busuiocului pentru sănătate
Un studiu medical realizat în India pe 60 de pacienți cu diabet care au luat 250 mg de extract de busuioc în fiecare zi dimineața și seara înainte de masă timp de trei luni arată că au avut glicemia cu 18% mai mică decât pacienții care au urmat doar tratamentul clasic. Atenție! Suplimentul de busuioc a fost folosit alături de tratamentul indicat de medic. Un alt studiu arată că 158 de persoane care aveau cel puțin trei simptome de stres au simțit reale îmbunătățiri după ce au luat 1,200 mg de extras de busuioc timp de 6 săptămâni.
Citește și: Beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului
Beneficiile busuiocului pentru sănătate verificate prin studii medicale:
– reduce pierderile de memorie asociate stresului și îmbătrânirii;
– crește starea de vigilență atunci când este inhalat ca aromaterapie;
– reduce depresia și stresul cronic;
– ajută la recuperare în cazul unui atac vascular cerebral;
– scade valoarea glicemiei, colesterolului și a trigliceridelor;
– reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune;
– relaxează vasele de sânge și ”subțiază” sângele (are un efect asemănător aspirinei);
– protejează mucoasa stomacală și poate preveni ulcerul;
– poate preveni anumite tipuri de cancer, inclusiv de sân, colon și pancreas;
– inhibă dezvoltarea bacteriilor care cauzează cariile dentare;
– oferă alternativă la antibiotice în boli infecțioase, inclusiv în cazul bacteriilor rezistente la antibiotic;
– ține insectele la distanță.
Citește și: Busuiocul, antiseptic natural
Beneficiile busuiocului pentru sănătate: Recomandat în afecțiuni respiratorii și intestinale
”Datorită compoziţiei foarte bogate a uleiului volatil pe care-l conţine, planta se recomandă în tulburări gastro-intestinale şi în tulburări ale căilor respiratorii. Are numeroasc recomandări terapeutice. Extern, este un bun insectifug şi calmant al înţepăturilor de insecte. Este indicat în bronşite, tuse, otalgii şi sinuzite sub formă de aerosoli. Intern, este un bun stimulant al sistemului imunitar în guturai, gripă, boli infecţioase. În afecţiunile sistemului nervos se recomandă în anxietate (teamă, frică), în depresii, oboseală, insomnie, migrene, tensiune nervoasă.”
Beneficiile busuiocului pentru sănătate. Cum îl utilizezi
”Prepară o infuzie dintr-o lingură de flori sau / și frunze de busuioc uscate la o cană cu apă. Bea câte o cană după fiecare din cele trei mese principale. Bineînțeles că îl poți folosi, proaspăt sau uscat, în diferite preparate culinare. Uleiul volatil poate fi folosit pentru inhalații, frecții și pentru prepararea de unguente în combinație cu un ulei de masă (ex. de măsline). Intern, uleiul esențial se utilizează foarte diluat (10 picături la 100 g ulei comestibil) din care se ia câte o linguriță după mesele principale”, specifică dr. farmacist Ovidiu Bojor. În comerț, există și capsule cu extract de busuioc. Ceaiul, uleiul de busuioc și alte preparate luate pe cale internă sunt interzise în timpul sarcinii. Mai prezintă contraindicații persoanele alergice sau sensibile la compușii plantei.
Beneficiile busuiocului pentru sănătate. Cum să-l crești acasă
Poți crește busuioc chiar acasă. Îl poți lăsa pe balcon sau în grădină doar în perioadele calde, în care temperatura nu scade sub 15.5℃. Este sensibil la frig și se dezvoltă bine dacă este expus la soare o mare parte din zi. Poți planta semințe în pământ sau poți să iei un ghiveci cu planta matură. Ph-ul solului ar trebui să fie 6-7, iar ghiveciul ar fi bine să aibă un diametru de 15-30 cm. Se udă doar atunci când solul este uscat aproape în totalitate. În plus, este indicat ca la două-trei săptămâni să se facă o afânare a solului prin greblare. Chiar dacă busuiocul proaspăt are o aromă mai puternică, cel uscat conține o concentrație mai mare de substanțe benefice. Așa că vei folosi, mai degrabă, busuioc proaspăt pentru gătit, dar uscat atunci când vrei să beneficiezi de calitățile sale terapeutice.
Citește și:
- 5 plante cu efecte benefice pentru sănătate, pe care le găsești în grădină
- 9 remedii simple și la îndemână pentru a combate febra natural
- 11 uleiuri esențiale pe care ar trebui să le eviți în sarcină
Sursa foto: 123rf.com