Beneficiile apelor termale de la Herculane sunt binecunoscute. Stațiunea Băile Herculane oferă turiștilor întreaga bogăție a izvoarelor sale sulfroase, termo-minerale și cloruro-sodice dar și aeroionizare naturală.

Beneficiile apelor termale de la Herculane sunt cunoscute din vechime. Cu o bogată tradiție în tratarea unei diversificate palete de afecțiuni, stațiunea dispune de nu mai puțin de 16 izvoare termominerale naturale, pe un traseu de circa patru kilometri de-a lungul Cernei, toate având specifică o concentrație mare de hidrogen sulfurat, de până la până la 60 mg/l și un grad scăzut de reactivitate.

Beneficiile apelor termale de la Herculane constau, în primul rând, în prezența hidrogenului suflurat. Acesta este singurul compus al sulfului care se absoarbe în organism prin piele, plămâni și pe cale digestivă, pentru ca apoi să se elimine prin piele, intestin și rinichi.

Citește și: Ce tip de apă minerală ți se potrivește?

Beneficiile apelor termale de la Herculane. Izvoarele cu ape minerale termale

Izvoarele cu ape minerale termale de la Băile Herculane sunt de trei tipuri:

cloruro-sodice, bicarbonatate, ușor sulfuroase cu o mineralizare între 0,5 – 2,6 g/l și o

temperatură situata între 38,5 – 53,5o C;

cloruro-sodice, bicarbonatate, calcice cu o mineralizare între 0,6 – 3,5 g/l și o temperatură între

46 – 56o C;

cloruro-sodice, bromurate, iodate și sulfuroase cu o temperatură ce poate atinge 62o C și o

mineralizare între 3,87 – 7,93 g/l.

Beneficiile apelor termale de la Herculane în cure externe și interne

Apele termominerale de la Băile Herculane sunt destinate atât curelor externe cât și celor interne, în funcție de afecțiunea pe care o ameliorează sau tratează și de recomandările făcute de terapeut. Astfel, apa termominerală naturală sulfuroasă, clorurată, calcică, sodică și hipotonă este indicată, sub formă de cure interne, în afecțiuni precum diskinezia biliară, colecistita cronică, infecțiile urinare și sechelele postoperatorii ale căilor biliare și urinare, reumatism cronic degenerativ și abarticular, sechele musculo- articulare post-traumatice, gastrite hipoacide. Și tot sub formă de cure interne, apa sulfuroasă este eficientă pentru pierderea kilogramelor în plus, fiind recomandată persoanelor supraponderale.

Beneficiile apelor termale de la Herculane. Alte afecțiuni pe care le tratează

Lista beneficiilor apelor termale din stațiunea Băile Herculane nu se oprește însă aici! Acestea mai sunt folosite cu succes, ca metodă de tratament, în problemele oftalmologice (conjunctivite și blefarite), dermatologice (psoriazis, iritații) în afecțiuni neurologice periferice (mâini și picioare reci), respiratorii și ginecologice.

De precizat și un alt efect benefic asupra sănătății pe care îl au apele termale sulfuroase: căldura activează circulația sangvină în cadrul țesuturilor bolnave și ajută la resorbția lor și la producția de anticorpi.

Știai că…… 15 minute petrecute într-o baie sulfuroasă pot reduce indicele glicemic la persoanele care suferă de diabet zaharat?

Beneficiile apelor termale de la Herculane împreună cu aeroionizarea naturală, izvor de sănătate

Pentru că despre aeroionizarea negativă de la Băile Herculane am amintit doar în treacăt, la început, revenim cu precizarea că este vorba despre o atmosferă încărcată de ioni predominant negativi (2500 ioni negativi/cm3/s), cu efecte benefice asupra funcționării întregului organism. Pe de o parte, aceștia pătrund în plămâni o dată cu aerul inspirat și restabilesc parametrii respiratori și circulatori afectați, crescând rezistența la efort și stres, iar pe de altă parte au acțiune directă asupra pielii. Și, nu în ultimul rând, băile termale și cele sulfuroase, împreună cu aerul ionizat de la Băile Herculane, reduc simptomele anxietății sau chiar depresiei, oferind o stare de relaxare.

Sursa foto: 123rf.com