Alergatul este unul dintre cele mai eficiente tipuri de sport și poate fi practicat aproape de oricine, indiferent de vârstă. E suficient să îți setezi un ritm de alergare adecvat stării tale fizice. Îl poți de asemenea practica aproape oriunde: pe stradă, în parc, acasă, pe banda de alergare, sau la sala de fitness.
Alergatul reglează producția hormonului de creștere
Medicii recomandă copiilor și adolescenților să practice diverse activități sportive, inclusiv jogging-ul. Alergatul joacă un rol foarte important în reglarea hormonului de creștere, ajutând la dezvoltarea armonioasă a corpului. Persoanele adulte beneficiază de asemenea de pe urma stimulării producției hormonului de creștere. Acesta are numeroase efecte benefice, printre care stimularea arderii grăsimilor, buna funcționare a sistemului nervos, sănătatea pielii, articulațiilor și țesutului conjunctiv. Hormonul de creștere contribuie la menținerea tinereții corpului tău.
Alergatul întârzie îmbătrânirea
Alergatul poate contribui în mod semnificativ la prevenirea efectelor înaintării în vârstă asupra corpului. Întârzie îmbătrânirea fizică prin accelerarea producției hormonului de creștere despre care am vorbit mai sus. În plus, alergatul menține mintea ageră și preîntâmpină declinul cognitiv. Dacă alergi și la vârste mai avansate sau chiar dacă mergi pe jos mai mult în mod regulat, îți poți menține în continuare un stil de viață activ.
Alergatul previne diabetul
Practicarea acestui tip de sport contribuie la menținerea unei cantități de glucoză optime în sânge. În acest mod, alergatul poate preveni apariția diabetului sau afecțiunii premergătoare acestuia numită prediabet. În timpul alergării, surplusul de glucoză din sânge este consumat, astfel încât cantitatea totală scade.
Alergatul echilibrează presiunea sangvină
Jogging-ul previne hipertensiunea sangvină și ateroscleroza. În plus, menține sub control nivelul de colesterol. Alergatul împiedică apariția unui mare număr de afecțiuni cardiocirculatorii și asigură sănătatea inimii. Procesul de formare a cheagurilor de sânge este de asemenea îmbunătățit, astfel încât tăieturile sau alte leziuni ale pielii se vindecă mai rapid și mai bine.
Beneficiile alergatului sunt numeroase și nu am menționat decât o mică parte dintre ele mai sus, dar cel mai important este faptul că ne permite să ne menținem activi, element indispensabil pentru sănătatea corpului nostru.
Foto: Pixabay