Ce afecțiuni poate ascunde banala durere în gât
O compresă, o cataplasmă, o gargară cu diferite plante sau leacuri populare, un sirop luat la întâmplare din farmacie sau niște dropsuri nu sunt soluțiile indicate în astfel de cazuri. Durerea la nivelul gâtului poate avea origini și consecințe diverse. Senzațiile de arsură, furnicături, dificultăți la înghițire, înroșirea gâtului sunt simptome caracteristice, în general, unor afecțiuni precum amigdalita, faringita sau laringita. Cu toate astea, banala durere în gât poate fi și semnul unui cancer sau al unei otite mai vechi.
Chiar și o răgușeală care nu mai trece necesită un consult amănunțit de specialitate. Poate apărea și din cauza unei alergii, a expunerii la fum, poluare sau ca urmare a suprasolicitării vocii. Fumatul, alcoolul, stresul, lichidele prea reci sau prea fierbinți, condimentele în exces, refluxul gastroesofagian nu fac decât să accentueze simptomele și, mai mult decât atât, sporesc riscul de cancer.
Cine e de vină?
Orice senzație de disconfort la nivelul gâtului, care persistă în timp, trebuie să ne trimită la medic. Iată despre ce ar putea fi vorba:
- Amigdalită
Cunoscută și ca angină, această boală se traduce prin faptul că o infecție a dus la inflamația amigdalelor. Este frecventă, banală și ușor tratabilă. Începe cu senzația de furnicături în gât, apoi îngreunează înghițirea, dă dureri, febră, uneori și tuse. În unele cazuri apare și mărirea ganglionilor. Totuși, aceleași simptome pot apărea și în cazuri de boli grave.
- Faringită ori laringită
Faringita se manifestă la fel, prin durere, febră, dificultăți la înghițire, ganglioni umflați. Adesea e însoțită de o bronșită cronică sau de sinuzită. Pe de altă parte, laringita afectează corzile vocale, dând răgușeală, tuse seacă și durere. Marele semnal de alarmă îl constituie prelungirea acestor stări, mai ales a răgușelii.
- Candida
Această ciupercă poate afecta și cavitatea orală, ducând la apariția aftelor, la modificări ale mucoasei, la încărcarea exagerată a limbii și a dinților, dar și la inflamațiile frecvente ale gâtului.
- Infecții virale
Varicela, oreionul pot da dureri în gât persistente, dar și mononucleoza infecțioasă, așa-numita boală a sărutului. Provoacă febră, dureri în gât și mărește ganglionii limfatici.
- Adenopatii
Medicii le spun limfadenopatii și reprezintă mărirea nodulilor limfatici, a ganglionilor. În popor, se știe că e mai bine să te doară ganglionul decât să fie static, nedureros, dar inflamat. Iar medicina confirmă asta. Cancerul rino-faringian, care nu dă dureri, inflamează însă ganglionii. La fel şi cancerul de limbă. Trebuie să se evite o confuzie. Se poate inflama şi glanda parotidă. Se umflă în zona maxilarului, ca la oreion. Când se umflă glanda parotidă se împuţinează saliva, apar dureri, dar nu este o inflamare a ganglionilor limfatici. Tot prin adenopatii se pot diagnostica afecțiuni precum tuberculoza, toxoplasmoza, leucemia, lupus, limfom malign și chiar infecția cu HIV.
Cancerul nu iartă
„Deși rar întâlnit, cancerul tiroidian nu trebuie neglijat, mai ales că vorbim despre o afecțiune endocrinologică. O astfel de boală afectează întreg organismul, pentru că glanda tiroidă reglează și controlează metabolismul, de la bătăile inimii până la arderea caloriilor. Cancerul de tiroidă este mai frecvent la femei, în special cu vârste între 20 și 55 de ani. Oricine sesizează o tumefacție anormală, un edem sau un nodul în zona gâtului trebuie să meargă neapărat la control.
Acestea pot fi semne ale apariției cancerului tiroidian sau ale altei boli tiroidiene. Orice persoană ar trebui să meargă la un test de screening, cu atât mai mult dacă știe că a fost expusă la radiații la un moment dat. Cu cât afli mai din timp, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Tratamentele pentru cancer sunt într-o permanentă dezvoltare. Acest lucru, împreună cu depistarea precoce asigură creșterea șanselor de supraviețuire și vindecare”, explică, pentru libertateapentrufemei.ro, Dr. Elena Claudia Teodorescu, specialist radiologie și imagistică medicală, Donna Medical Center.
Citește și: Ce spune o tuse despre sănătatea ta
Citește și: Dieta în guturai și gripă recomandată de dr. farmacist Ovidiu Bojor