De cele mai multe ori, amețeala nu reprezintă un pericol major. Totuși, stârnește o stare de panică pentru cel care o resimte, căci nu e puțin lucru să realizezi că nu e mai ești stăpân pe sine. Însoțită sau nu de leșin, de pierderea temporară a conștienței, de tremurături, amețeala nu ne poate lăsa indiferenți. De aceea, ca să preîntâmpinăm orice fel de neplăcere, ar fi bine să ne prezentăm la medic, imediat după un prim incident de acest gen. Și asta pentru că poate fi vorba despre afecțiuni grave, greu sau chiar imposibil de tratat. Ateroscleroza cerebrală, accidentele vasculare, encefalitele, scleroza multiplă, modificările hormonale, stresul prelungit sunt numai câteva dintre ele.

Aluneci în gol?

Unora li se întâmplă, chiar și când stau întinși în pat ori în somn, să tresare speriați din cauza unei senzații de alunecare în gol, de cădere. Alții amețesc la schimbarea bruscă a poziției sau a privirii. Cauza este, de cele mai multe ori, fie o scădere, fie o creștere spontană a tensiunii arteriale. Când nivelul zahărului din sânge scade brusc, se poate să avem aceeași senzație neplăcută. La fel și atunci când analizele de sânge indică o anemie.

Îți pierzi echilibrul?

Când ți se întâmplă „să nu mai vezi pe unde mergi”, să ai impresia că mergi drept, dar să ai o traiectorie incertă, poate fi vorba de afecțiuni ale ochilor, ale inimii ori ale urechilor. Și lipsa unor vitamine și minerale din organism se manifestă în acest fel. Iar spondiloza cervicală este una dintre „vinovatele” cunoscute în producerea amețelilor. În cazuri mai grave, se poate suspecta un hematom cerebral, în urma unei lovituri la cap, ori o tumoră la nivelul capului. Însă, în aceste situații, nu numai amețelile ridică semne de întrebare, ci și migrenele.

Se învârte totul în jur?

Dacă senzația apare în urma emoții puternice, care te face să plutești, nu e semn de îngrijorare. Dacă, însă, ceea ce simți se întâmplă aparent fără motiv, atunci e neapărat necesar un control medical. Cu vertijul nu-i de glumă. Pe lângă faptul că produce grețuri puternice, vertijul duce la pierderea echilibrului, la clătinare și cădere, la leșin și stare de inconștiență prelungită. Lucrurile se complică în astfel de cazuri. De vină ar putea fi urechea internă, artroza coloanei vertebrale, disfuncții ale sistemului nervos. În ultimii ani, tot mai multe femei aflate la vârsta menopauzei se confruntă cu acest inconvenient. Când este provocat de o afecțiune cerebrală, vertijul este însoțit și de tulburări de vedere, de vorbire, de amorțeli și înțepături la nivelul membrelor, de pierderea coordonării mișcărilor.

Cât durează?

Specialiștii nu se pot exprima cu precizie în ceea ce privește diagnosticul, dacă nu știu care este durata stării de amețeală. Când este vorba de câteva clipe, de obicei, pacienții sunt îndrumați către un medic neurolog. Pe de altă parte, când vertijul ține ore în șir și chiar zile, e însoțit de tulburări de auz, de grețuri și vărsături, specialistul ORL este cel care dă verdictul final, putând fi vorba despre o afecțiune a urechii interne.

Dă fuga la medic dacă…

… starea de amețeală nu este un episod unic, pasager, ci se repetă la intervale de timp.
… amețelile sunt însoțite de grețuri, vărsături, dureri de cap, de urechi, de febră, frison, tremurături.
… senzația de vertij apare în timpul sau în urma unui tratament pentru o altă afecțiune.
… simți, în paralel cu amețeala, că nu ai suficient aer, amorțeli și înțepături la nivelul membrelor, palpitații, durere în piept, confuzie.

Sursa foto: livestrong.com