Cu ocazia zilei internaționale de luptă împotriva cancerului ovarian, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), în parteneriat cu Roche România, a lansat un ghid esential pentru pacientele cu cancer ovarian. Prin intermediul filialelor FABC, materialul va fi distribuit în secţiile de oncologie ale spitalelor din ţară, de îndată ce acest lucru va fi posibil. Dar va fi disponibil şi în variantă electronică, pe  www.invingemcancerul.ro. Cancerul ovarian depistat la timp poate avea o rată de supraviețuire de până la 93%.

Balonarea și oboseala pot fi semne de cancer ovarian

Conf. Dr Dana Lucia Stănculeanu, medic primar Oncologie Medicală la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Bucureşti atenționează că nu există simptome specifice cancerului ovarian. Ci sunt semne care pot fi ale mai multor boli ginecologice. Atunci când acestea apar și nu numai, este recomandată vizita la medicul ginecolog. Iată care sunt:

  • Balonare persistentă: creșterea dimensiunii abdomenului, ce nu se retrage în câteva zile;
  • Probleme de alimentație – senzația de saturație după o cantitate mică de mâncare;
  • Durere – în zonele pelvine sau abdominale;
  • Simptome urinare – urgența sau frecvența senzației de urinare;
  • Sângerări anormale;
  • Oboseală extremă;
  • Scădere sau creștere inexplicabilă în greutate;
  • Sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei

Nu ești singură! Ai ghidul tău

Vizitele periodice la medicul ginecolog asigură depistarea bolilor în stadii incipiente. În fiecare an, la nivel global, 230.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian. Cancerul ovarian este boala cu cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine.

Ghidul „Cancerul Ovarian – Ghidul pacientei”  le explică pacientelor cu cancer ovarian care sunt pașii ce pot urma, din punct de vedere medical, de la apariția primelor simptome până la stabilirea, de către medic, a tratamentului necesar. Informaţiile din acest ghid prezintă pe limba pacientelor investigaţiile ce trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, pornind de la suspiciunea iniţială, stadializarea bolii şi tipul de tratament potrivit fiecărei paciente.

„Medicina modernă centrată pe pacient înseamnă şi informarea corectă asupra etapelor prin care pacientele pot trece, de la apariția primelor simptome până la stabilirea, de către medic, a tratamentului în cancerul ovarian. Un pacient informat este un pacient mai puternic, mai ales în această perioadă, ceea ce ne ajută să gestionăm mai bine întreaga gamă de îngrijiri pentru această afecţiune ”, a completat Conf. Dr Dana Lucia Stănculeanu, medic primar Oncologie Medicală la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Bucureşti.

 „Prin acest ghid, vrem să le transmitem pacientelor cu cancer ovarian că nu sunt singure în lupta cu această boală. Există soluții pentru a lupta cu cancerul ovarian, iar discuţia cu medicul, psihologul sau alte paciente care au trecut prin această experienţă pot avea un impact major în bine pentru starea generală a femeilor cu acest diagnostic.”, adaugă Dr. Gabriela Saulea, Coordonator Programe Medicale, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Sursa foto: Shutterstock