Herculane este renumită pentru băile termale cu sulf, aici găsindu-se izvoarele cele mai fierbinți și cele mai concentrate din țară prin conținutul ridicat de hidrogen sulfurat. Acesta este compusul absorbit de organism cu un rol deosebit în tratarea unui număr mare de boli și afecțiuni, de la cele locomotorii, la cele digestive, respiratorii, de piele și de ochi, ba chiar și afecțiuni ale sistemul nervos.

O gamă largă de afecțiuni pot fi tratate la băi sulfuroase

Băile calde sulfuroase sunt indicate deopotrivă preventiv, dar și pentru tratarea unor boli care nu răspund la fel de bine la tratamentele clasice. Dar pentru fiecare caz în parte, trebuie consultat medicul specialist. Iată mai jos și lista cuprinzătoare a bolilor cronice sau degenerative pentru care sunt recomandate băile cu sulf.

  • Afecțiuni reumatismale osteo-articulare (spondiloze, discopatii, poliartrită, sciatică)
  • Afecțiuni post-traumatice și neurologice (stări după operaţii pe articulaţii, stări după fracturi, pareze, paralizii)
  • Afecțiuni asociate (digestive, renale, cardio-vasculare, dermatologice, endocrine, ginecologice sau de nutriție)

Cât timp durează o cură la băile termale cu sulf

Mulți pacienți se așteaptă să scape de dureri sau să se vindece după trei sau patru zile petrecute la izvoarele sulfuroase de la Herculane. Dar ”balneația, pentru a avea efectele dorite, trebuie să fie de minim 14 zile, chiar 21 de zile în anumite cazuri”, menționează dr. Viorel Silvoșeanu, medic primar cu competențe în balneofizioterapie și recuperare medicală din cadrul stațiunii Băile Herculane.

”Datorită apelor termale, vindecarea este mult mai rapidă și într-un procent satisfăcător. Sunt oameni care vin aici de 20 de ani și care se simt foarte bine. Am avut pacienți care au venit în scaun cu rotile și care și-au recăpătat mobilitatea și au plecat într-un stare mult mai bună. De asemenea, se tratează foarte bine diabeticii care suferă de neuropatie periferică. De multe ori, pacienții care acasă iau antiinflamatoare, la Herculane primesc un tratament natural, ușor de asimilat și nu mai au nevoie de toate pastilele. După o cură de două săptămâni cu ape sulfuroase și celelalte proceduri terapeutice, efectele benefice se resimt până la patru sau șase luni”, menționează dr. Silvoșeanu.

Psoriazisul și ciupercile de piele se vindecă datorită sulfului

Pe lângă numeroasele beneficii pe care apele termale sulfuroase le au pentru articulații, pentru stomac, pentru glandele endocrine și pentru bolile ginecologice, acestea sunt benefice pentru piele și vindecă multe afecțiuni, de la acnee, la eczeme persistente și psoriazis.

În piele există niște proteine, denumite dermatan sulfat și cheratan sulfat, care, primind hidrogenul sulfurat din apele termale, se activează, încep un proces de regenerare și pielea se curăță. De asemenea, cura pentru piele trebuie să dureze cel puțin o săptămână, chiar 10 zile”, subliniază dr. Silvoșeanu.

Aplicațiile locale cu ape sulfuroase

De asemenea, apele termale cu sulf sunt binefăcătoare pentru tinerii care au acnee și pentru cei care suferă de conjunctivită și blefarită. Este celebru izvorul de ochi din stațiune, de unde se poate lua apă în recipiente sterile, spre exemplu în siringi de plastic de unică folosință.

Pavilionul în care se află Izvorul de ochi. Băile Herculane

Pavilionul în care se află Izvorul de ochi. Băile Herculane

”Cu siringa se picură ușor apă caldă sulfuroasă în colțul ochilor și după o cură de o săptămână, conjunctivita se ameliorează. Sulful distruge bacteriile, dar este foarte important ca acest tratament să se facă folosind instrumente sterile, nu mâna”, menționează medicul primar balneolog Otilia Oprișan, din cadrul centrului de recuperare și tratament Afrodita Resort and Spa.

Apa termală cu sulf poate fi ținută în sticle închise la culoare și se pot face aplicații locale pe față, pentru acnee. Folosită de câteva ori pe zi, timp de două săptămâni, are efecte miraculoase și vindecă eficient coșurile și cicatricile lăsate de acestea.

Cum se folosește corect apa cu sulf pentru afecțiunile digestive

Pentru cei care suferă cu stomacul, hidrogenul sulfurat din apele de la Herculane poate fi un tratament benefic de lungă durată. În cadrul unei cure de 2 săptămâni, se bea câte o jumătate de pahar pe stomacul gol, înainte de mese. Sunt contraindicate doar celor care au hiperaciditate, ulcer și gastrită hiperacidă, menționează dr. Otilia Oprișan. Dar sunt benefice în caz de gastrită hipoacidă, în caz de constipație cronică, diaree cronică, colite, duodenite sau după hepatite.

Trebuie să ținem cont că apa termală sulfuroasă se păstrează doar în sticle închise la culoare, verzi sau maro, și se bea în cel mult trei ore, deoarece după trei ore își pierde proprietățile vindecătoare. În mod corect, o cură trebuie repetată trei ani la rând, pentru rezultate cu adevărat mulțumitoare.