„De la 15 mai se spune ca se va interzice accesul in magazine, mijloace de transport, institutii daca ai peste 37 de grade. Mai mult, ai putea avea neplaceri in sensul trimiterii la consult medical, testare, etc.

Sper, însă, ca limita de termoscanare sa nu fie 37 de grade. Asta pentru că vine vara și oamenii se încălzesc, temperatura bazală este mai mare seara decât dimineața, poate ajunge la 37,1 – 37,2 grade și toate femeile fertile aflate la ovulație au o temperatură bazală mai mare cu 0,4-0,5 grade față de zilele dinaintea ovulatiei, deci în jur de 37,1 – 37,2 de grade”, a explicat, pentru Antena 3, dr. Cornelia Scărlătescu, specialist în medicină internă.

Iar în cazul gravidelor, ”temperatura bazala se poate menține peste 37 de grade în următoarele săptămâni, până la începutul trimestrului al doilea de sarcină, daca a avut loc concepția și nidarea produsului de concepție în uter”, a mai explicat medicul.

Și alte circumstanțe cresc temperatura bazală, cum ar fi: Arsuri solare severe; Insolația (cauzată de expunerea la temperaturi ridicate); Efort fizic intens; Erupția dentară; Stres; Somn sub 3 ore; Consum de alcool cu o seara înainte.

Anumite tipuri de cancer, intoxicații, unele medicamente (antibioticele, antihipertensivele, anticonvulsivantele), unele boli autoimune și inflamatorii (inclusiv artrita reumatoidă și boala Crohn), prezența unor cheaguri (trombi) pot crește temperatura bazală, în afara afecțiunilor bacteriene, virale sau produse de alți patogeni, mai explică medical.

”Cred ca o limită mult mai rezonabilă pentru scopurile de screening termic al populației ar trebui să înceapă de la 37,4-37, 5, cel puțin pentru femei”, e de părere specialistul.

Vezi și Ne va fi luată temperatura ca să putem intra în Piața Obor! Ce alte interdicții au fost stabilite

Citește și: