În contextul pandemiei de coronavirus, Suedia a devenit cea mai controversată țară pentru că a refuzat să ia măsuri stricte de distanțare socială. Oamenii au continuat să meargă la muncă, copii la școală, iar aceștia  ies chiar și la terase și la evenimente cu maximum 50 de persoane.  Mulți specialiști au criticat autoritățile suedeze pentru lipsa de măsuri, spunând că au prea mulți morți. Cu toate acestea, alții laudă strategia suedezilor, de această părerere fiind și epidemiologul Johan Giesecke.

„Strategia suedeză funcţionează”, spune, într-un interviu pentru „Adevărul”, Johan Giesecke, unul dintre cei mai experimentaţi epidemiologi ai lumii, care acum îl consiliază pe epidemiologul-şef al Suediei, Anders Tegnell, devenit cunoscut ca artizanul strategiei suedeze de abordare a pandemiei de COVID-19.

Până acum Suedia a înregistrat aproape 20.000 de cazuri de infectări cu coronavirus și peste 2.000 de decese în timp ce România are 11.616 de persoane infectate şi 650 de decese, conform statisticilor din 28 aprilie

Johan Giesecke susține că numărul de morți nu este relevant acum, ci abia peste un an.

Restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 au început să fie ridicate, pas cu pas, în mai multe ţări europene şi, în curând, probabil, fiecare ţară va adopta o strategie similară cu cea suedeză, bazată pe responsabilitatea oamenilor de a se proteja. Astfel, epidemiologul Johan Giesecke îi avertizează pe români că după eliminarea restricţiilor, vom avea mai multe decese cauzate de COVID-19.

Nu recomandă purtatea măștilor

„Numărul de morţi de acum nu este relevant, dacă doriţi să comparaţi mortalitatea, ar trebui să aşteptaţi un an şi apoi să socotim decesele. Când eliminaţi restricţiile, veţi avea mai multe persoane decedate”,  a mai declarat Giesecke pentru Adevărul. Johan  face parte  și din grupul de cercetători care îl consiliază pe directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom, şi a fost cercetătorul-şef al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Autorităţile suedeze nu recomandă cetăţenilor purtarea măştilor, iar epidemiologul Johan Giesecke susţine că nu crede în eficienţa măştilor de protecţie, el a precizat  că nu este necesară purtarea măştilor în public, iar în Suedia aproape nimeni nu poartă mască de protecție.

„Nu cred în măştile de protecţie. Dar este o idee bună să nu fie obligatorii afară. Riscul de infecţie este mult mai mic în aer liber”, a răspuns cercetătorul întrebat despre strategia României care prevede din 15 mai relaxarea restricţiilor cu condiţia purtării măştilor de protecţie în locurile închise.

Epidemiologul a precizat că cea mai mare îngrijorare a sa o reprezintă faptul că daunele cauzate de restricţiile de circulaţie vor fi mai importante decât cele provocate de pandemie.

Citește și: