Directorul medical al Spitalului Colentina din Capitală, unitate desemnată COVID-19, spune că autopsiile pacienților infectați au arătat cât de agresiv atacă virusul toate organele. ”Chiar și pacienții cu boli grave ar mai fi trăit 20-30 de ani dacă nu ar fi fost infectați cu noul coronavirus”, susține Sabrina Zurac, profesor de anatomopatologie.

Medicul a explicat, pentru Digi24, ce au dezvăluit autopsiile și cum atacă virusul fiecare organ.

Infecția cu SARS-CoV-2 nu alege. Poveştile iniţiale, că sunt doar persoanele foarte vârstnice sau foarte bolnave afectate, asta a fost o poveste. Am făcut mai multe autopsii.

Au fost pacienți cu stare de sănătate absolut bună. Infecția cu SARS-CoV-2 produce afecțiuni la nivelul tuturor organelor, principalele afecțiuni sunt la nivel pulmonar și cardiac.

La nivel pulmonar produce afectare alveolară și formare de mici cheaguri de sânge în vase mici, în urma cheagurilor apar zone de moarte a țesutului care era irigat cu sânge de vasul respectiv.

La nivel cardiac, inflamația pe care o produce virusul și afectarea directă a fibrelor musculare cardiace produce tulburări de contracție a peretelui inimii și tulburări de funcționare, la nivelul ficatului.

Se constată o acumulare de grăsime care duce la o tulburare a funcției celulei hepatice și la afectarea capacității de detoxifiere a organismului, la nivelului rinichiului apar zone de necroză, care fac ca deșeurile toxice din organism să nu se mai elimine așa cum trebuie.

În restul organelor, peste tot unde apar microtromboze, apar și zone de necroză, de moarte celulară, care duce la disfuncția fiecărui organ în parte și, de asemenea, în ganglionii limfatici și în splină. Am constatat o scădere a numărului de limfocite. Este un efect demonstrat al infecției cu SARS-CoV-2”, a explicat Sabrina Zurac, pentru sursa citată.

Erau oameni care ar mai fi trăit minim 20-30 de ani”

Întrebată cât ar mai fi trăit acești pacienți, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit și de COVID-19, răspunsul a fost unul șocant.

Dacă nu ar fi avut COVID, supraviețuirea, rata de viață era peste 20-30 de ani. Am avut un caz, un tânăr de 35 de ani cu insuficiență renală cronică. La insuficiența renală cronică se face dializă, transplant, deci omul avea în față mulți ani de viață.

Celelalte trei persoane au avut supraponderalitate, au avut câteva kilograme în plus, dar niciun obez, unul avea hipertensiune, unul diabet care necesita insulină și doamna avea diabet zaharat, dar controlat doar prin alimenție. Acești oameni, care aveau vârste între 40 și 57 de ani, erau oameni care ar mai fi trăit minim 20-30 de ani”, a spus directorul medical al Spitalului Colentina.

Vezi și Nouă concluzie alarmantă: COVID-19 poate provoca o serie de probleme neurologice, precum demenţa

Citește și: