Ce este autismul?

Poate fi depistat chiar și la vârste fragede de până la un an. Iar specialiștii atrag atenția asupra faptului că șansele recuperării cresc dacă un copil este diagnosticat de la primele simptome. Autismul presupune programul de terapie care variază între 2 ore și 6 ore/zi, în funcție de nivelul de gravitate al afecțiunii. Iar costul terapiei între 2.000 lei si 6.000 lei, în funcție de numărul de ore recomandate.

Numărul copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist (TSA) este și el într-o continuă creștere. În România nu există un raport la nivel național. Însă estimările specialiștilor ajung la peste 30.000 de minori cu autism. Ultimele studii realizate la nivel mondial arată că această tulburare afectează unul din 59 de copii. Iar cea mai mare incidență este în rândul băieților (1 din 46).

Ascultă vocea inimii!

Au ajutat copiii cu autism să rostească pentru prima dată milioane de cuvinte. După milioane de terapii și tot atâtea zâmbete ale părinților și copiilor, Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată (ATCA) își schimbă numele în Autism Voice. Ajută anual 400 de copii cu TSA în procesul de recuperare. De la evaluarea inițială psiho-comportamentală, la realizarea planurilor de intervenție adaptate, la programele de terapie specializată în cadrul centrelor sau home-based și a celor de integrare socială.

Peste 1.200 de părinți au fost prezenți la cursurile gratuite. Aproximativ 2.000 de psihologi și specialiști au fost formați în terapia ABA (terapie prin repetiție). Și peste 2.000 de cadre didactice au participat la programele de formare.

„Dincolo de terapiile zilnice pe care le facem cu cei mici, pentru noi este important să sprijinim familiile copiilor care trec printr-un amplu proces de recuperare. Părinții sunt ajutați pas cu pas. Să înțeleagă cum să-și sprijine copilul, cum să comunice cu el prin cursurile pe care le oferim gratuit, prin consiliere, consultanță psihologică și sprijin financiar. Pe de altă parte, atenția noastră se îndreaptă și către formarea de noi specialiști pentru a acoperi nevoia de recuperare a unui număr cât mai mare de copii cu autism.”, a explicat Anca Dumitrescu, președintele Autism Voice.

Prin noua identitate vizuală și noul slogan “Cuvinte care doboară ziduri”, asociația își propune să ofere copiilor cu autism din România o voce și mai puternică.

Ce reprezintă Autism Voice

Autism Voice a fost înființată în anul 2008. Este prima asociație specializată în recuperarea copiilor cu autism care a introdus în România posibilitatea formării specializate ABA a terapeuților, iar astăzi este singura instituție din România care oferă cursuri de formare continuă acreditate de  către BACB (Behavior Analyst Certification Board).

Autism Voice dispune de două centre de terapie unde copiii cu tulburări comportamentale de spectru autist sunt ajutați să se recupereze prin terapia ABA. Totodată, membrii asociației sunt co-organizatori ai Conferinței Internaționale ABA la București, eveniment acreditat la nivel internațional, începând cu anul 2010.

La ce ne gândim mai întâi atunci când auzim despre o familie care are un copil cu autism? Să-i încurajăm, să-i susținem, să îi ajutăm cu resurse? Marius Manole și Andi Vasluianu te ajută să înțelegi mai multe despre acest fenomen aici.

Sursa foto: Pixabay